Расте интересът към електромобилите в България

Расте интересът към електромобилите в България | StandartNews.com

София. "Интересът към електромобилите в България нараства пропорционално на успеха им в света и Европа", коментира председателят на асоциацията "Електрически превозни средства" Мартин Заимов пред БНР.

"Ръстът е по-малък от очаквания, но въпреки това е много сериозен. Има известен брой нормални автомобили, чийто двигател е заменен с електрически и са добавени батерии. Очаква се до една година да бъдат внесени нови 100-150 автомобила в България и съответно станциите за зареждане да се удвоят. Зарядните станции са около 20, а за София – 12, но електромобилите могат да се зареждат във всеки контакт", каза Заимов.

"В страната към момента се шофират над 50 електромобила. От тях закупените нови коли са около 25, по брой ги следват внесените "втора ръка" електромобили.

Повечето електромобили, които се карат тук, са купени от бизнеса и се ползват за придвижване на служителите", отбеляза Заимов. Като пример той даде голяма компания за куриерски услуги у нас, която е поръчала 20 пикапа.

Цените на новите електромобили към момента са над 45 хил. лева, които не са по джоба на средностатистическия българин, пък било то и зеленомислещ. За електромобил "втора ръка" на няколко години, с относителна сигурност на поддръжката трябва да се заделят около 20 хиляди лева, коментира Заимов.

"Конвертираните биха могли да бъдат и по-евтини, но там усилията за поддръжката са много по-сериозни", добави той.

Собствениците на електромобили са освободени от местни данъци. Те ползват безплатно синята и зелена зона за паркиране в центъра на София и останалите градове с ограничителен режим за паркиране. Заимов отбеляза, че има хора, които не искат много да афишират, че ползват електрически автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай