Ракета от ново поколение ще бъде готова за първия си орбитален тестов полет през юли

Илон Мъск поставя амбициозни планове за полета

Ракета от ново поколение ще бъде готова за първия си орбитален тестов полет през юли | StandartNews.com

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск съобщи, че ракетата от ново поколение Starship ще бъде готова за първия си орбитален тестов полет през юли.

Мъск пусна туит малко след като Федералната авиационна администрация (FAA) даде дългоочаквана екологична оценка, според която SpaceX може да стартира полети на Starship от своето съоръжение на Starbase в Бока Чика, Тексас, стига да изпълни редица задачи, предназначени да смекчат последствията.

За да може SpaceX да изпрати Starship към небето през юли, той също трябва да получи разрешение за изстрелване от FAA през следващите седмици.

„Звездолетът ще бъде готов да лети следващия месец“, пише Мъск в туит във вторник, 14 юни. Малко по-късно той добави , че втора ракета Starship ще бъде готова за полети през август, „и след това всеки месец“.

Ракетата Starship ще се превърне в най-мощната ракета, летяла някога, а един ден ще превозва астронавти и провизии до Луната, и вероятно до Марс.

SpaceX вече тества космическия кораб Starship от втора степен, но само за полети на голяма надморска височина, а не за орбитални. Super Heavy, от друга страна, тепърва ще лети.

Първото изстрелване обещава да бъде зрелищна гледка, тъй като 33-те двигателя Raptor на Super Heavy взривяват превозното средство към небето. Само след три минути след тестовия полет, Starship ще се отдели от Super Heavy в мисия, която се очаква да продължи около 90 минути.

Планът за Starship е през 2025 г. корабът да закара първата жена и първия цветнокож човек до Луната. Мъск говори и за изграждането на предложената от НАСА лунна база.

В момента НАСА е насочена към края на 2030-те за първата мисия на астронавт до Марс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай