Четвъртък,

Пускат товарен кораб, задвижван частично от кайт платно

От: Катерина Митева -
Пускат товарен кораб, задвижван частично от кайт платно
A
A
A

За първи път в историята пускат товарен кораб, задвижван частично от кайт платно. Това е още един ход в стремежа към транспорт, който не замърсява околната среда с въглероден диоксид.

154-метровото транспортно средство носи името Ville de Bordeaux. В началото на следващата година то ще разгърне своето хвърчило с големина близо 500 квадратни метра, за да пътува през Атлантическия океан. Планирано е корабът да премине през 6 месеца тестове, преди да бъде редовно използван за превоз на товари.

Хвърчилото има свое собствено име – Seawing. То е разработено от френската компания Airseas и според първоначалните изчисления ще намали разхода на гориво и емисиите на кораба с около 20 процента.

Товарните кораби превозват повече от 80% от всички стоки, търгувани в световен мащаб, но също така представляват почти 3% от емисиите на въглероден диоксид, създадени от човека. Airseas казва, че технологията ѝ е автоматизирана и може да бъде инсталирана на всеки плавателен съд - независимо от размера му – и то само за няколко дни.

А тук ще намерите още технологични новини!

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички