Пускат товарен кораб, задвижван частично от кайт платно

Целта е транспорт, който не замърсява околната среда с въглероден диоксид

Пускат товарен кораб, задвижван частично от кайт платно | StandartNews.com

За първи път в историята пускат товарен кораб, задвижван частично от кайт платно. Това е още един ход в стремежа към транспорт, който не замърсява околната среда с въглероден диоксид.

154-метровото транспортно средство носи името Ville de Bordeaux. В началото на следващата година то ще разгърне своето хвърчило с големина близо 500 квадратни метра, за да пътува през Атлантическия океан. Планирано е корабът да премине през 6 месеца тестове, преди да бъде редовно използван за превоз на товари.

Хвърчилото има свое собствено име – Seawing. То е разработено от френската компания Airseas и според първоначалните изчисления ще намали разхода на гориво и емисиите на кораба с около 20 процента.

Товарните кораби превозват повече от 80% от всички стоки, търгувани в световен мащаб, но също така представляват почти 3% от емисиите на въглероден диоксид, създадени от човека. Airseas казва, че технологията ѝ е автоматизирана и може да бъде инсталирана на всеки плавателен съд - независимо от размера му – и то само за няколко дни.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай