Голяма изненада! Показаха първия китайски електромобил

Става въпрос за седан с панорамен покрив и лидар

Голяма изненада! Показаха първия китайски електромобил | StandartNews.com

CarNewsChina публикува снимки на бъдещия електрически седан MS11 на Xiaomi. Източникът твърди, че автомобилът ще бъде представен през първото тримесечие на 2024 г. MS11 всъщност е кодовото име на първия електрически автомобил на Xiaomi, а официалното му име ще бъде Modena.

Основана през 2010 г., компанията Xiaomi се издигна стремително от производител на смартфони до производител на широк кръг електроника и уреди. Днес китайската компания произвежда не само мобилни устройства, но и телевизори, домакински уреди и дори дрехи. Много скоро продуктовото портфолио на Xiaomi ще включва и автомобили.

Xiaomi Automobile, подразделението MS11 на Xiaomi, е основано през 2021 г. и компанията планира да инвестира 10 млрд. долара в направлението. Предприятието е базирано в зоната за икономическо и технологично развитие на Пекин. Xiaomi иска сама да сглобява автомобилите, без да разчита на подизпълнители. За тази цел от средата на 2022 г. започва изграждането на завод за сглобяване. Очаква се заводът да произвежда 150 000 автомобила годишно, а в обозримо бъдеще производството ще бъде увеличено до 300 000 автомобила годишно. Компанията създаде и подразделение за автомобилни технологии на Xiaomi, чиято основна цел е технологията за автономно шофиране.

Предоставените изображения на MS11/Modena показват, че електрическият седан ще получи стъклен панорамен покрив и ще бъде оборудван с LiDAR, който ще се използва за технологията за автономно шофиране. Самият модул е много хармоничен с цялостната визия на автомобила и прилича по-скоро на въздухозаборник над главата, придавайки на автомобила спортен вид. Зад задното стъкло на MS11/Modena е монтирана камера.

На изображенията на автомобила се виждат и големи дискови спирачки със спирачни апарати Brembo, а на колелата може да се види логото Mi на компанията.

Според CarNewsChina MS11/Modena ще използва батерии от CATL и BYD. Xiaomi сама е разработила електрическия двигател за своя автомобил. Между другото, това не е първият производител на смартфони, който произвежда собствени електрически двигатели. Например Huawei, която е известен доставчик на смартфони и мрежово оборудване, произвежда и доставя електрически двигатели за производителите на автомобили по свой дизайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай