Процедурата за приватизация на Toshiba ще бъде открита още утре

Toshiba завърши последното тримесечие с нетна загуба от 180 млн. долара

Процедурата за приватизация на Toshiba ще бъде открита още утре | StandartNews.com

Ръководството на изстрадалата японска корпорация Toshiba, както пише Bloomberg, се възползва от тримесечното отчетно събитие, за да обяви предстоящото начало на изкупуването на акциите на компанията от фондовата борса. Процедурата ще бъде стартирана от група институционални инвеститори, водени от японския фонд JIP, утре и трябва да приключи на 20 септември. Сумата на сделката не се е променила от март насам, тя ще възлиза на 15 млрд. долара.

Всъщност инвеститорите ще предложат на съществуващите акционери на Toshiba по 4620 йени за всяка ценна книга, което е по-високо от цената на затваряне на последната търговска сесия, която беше 4584 йени за акция. Всички активи на Toshiba се оценяват на 15 млрд. долара, което е малко под сумата, която акционерите и ръководството очакваха в края на миналата година, но тази сума не е преразглеждана от март тази година.

Toshiba завърши последното тримесечие с нетна загуба от 180 млн. долара, а председателят Акихира Ватанабе образно сравни предстоящата приватизация със светлината от тунела, през който корпорацията се движеше през предходните осем години. След като скандали от всякакво естество и заплахата от фалит преследват Toshiba повече от десетилетие, сегашното ръководство гледа на предстоящата приватизация с предвидима надежда.

Като изобретател на паметта тип NAND, японската компания беше принудена да продаде основния бизнес на консорциум от инвеститори през 2018 г., но Toshiba все още държи 40-процентов дял в създадената от нея компания Kioxia. Говори се, че Western Digital Corporation и Kioxia водят преговори за сливане на бизнеса с твърдотелна памет, но ако такава сделка се осъществи, според председателя на Toshiba тя вече ще бъде главоболие за консорциума JIP, който ръководи приватизацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай