Продажбите на смарт часовници са се увеличили с 30% през последното тримесечие

Индия е най-големият пазар за този вид продукти

Продажбите на смарт часовници са се увеличили с 30% през последното тримесечие | StandartNews.com

Въпреки нарастващата инфлация от началото на годината и трудната геополитическа обстановка по света, доставките на смарт часовници са се увеличили с 30% на годишна база през третото тримесечие на 2022 година. Най-голям ръст, 171%, бележи Индия, която за първи път се превръща в най-големия пазар на смартчасовници в света, въпреки че другите пазари, с изключение на Китай и Европа, също показват положителна динамика, съобщават анализаторите на Counterpoint Research.

Най-големият двигател на растежа са смарт часовниците, работещи с базови софтуерни платформи без възможност за инсталиране на приложения от трети страни, като през третото тримесечие доставките им се увеличиха повече от два пъти на годишна база и достигнаха 35% от общия пазар. Доставките на смартчасовници с операционни системи от висок клас (HLOS), като Google Wear OS и Apple watchOS, също са се увеличили с 23% на годишна база. По-силните показатели за динамика сочат, че пазарът се разширява към по-евтини базови модели, въпреки че приходите от джаджи HLOS са почти десет пъти по-високи от тези на устройствата от бюджетния сегмент поради по-високата средна продажна цена (ASP).

Силните продажби на пуснатия през септември смарт часовник Apple Watch 8 позволиха на американския производител да увеличи продажбите си с 48% на годишна база. Моделите от последно поколение представляват 56% от всички доставки. Като цяло през третото тримесечие Apple е имала приблизително половината от пазара на часовници HLOS, но все пак по-малко, отколкото през второто тримесечие, когато е имала 54% от общия пазар, поради спада на продажбите в Северна Америка и Европа - основните пазари на компанията.

През отчетния период Samsung пусна на пазара серията Galaxy Watch5, като отбеляза тримесечен ръст от 62 % и увеличи дела си в сегмента на HLOS с 5 % в сравнение с предходното тримесечие. В сравнение с третото тримесечие на 2021 г. Samsung увеличи доставките си само с 6%, което доведе до загуба на позиции в Индия, където те спаднаха под 3%. На световния пазар корейският производител запазва второто си място, като намалява дела си с 2,7% на годишна база, докато разликата с третия Noise от Индия намалява.

Продажбите на Noise са се увеличили с 218% в сравнение с третото тримесечие на 2021 г. - компанията е на първо място в Индия и на трето място в световен мащаб след Apple и Samsung. Друг местен производител, Fire-Boltt, обаче изостава с по-малко от 1 % от местния лидер, като пазарният му дял остава непроменен спрямо предходното тримесечие. Въпреки това компанията загуби лидерството си на вътрешния пазар от конкурент, но запази четвъртото си място в световен мащаб.

Huawei отбеляза 65% ръст на годишна база, но за първи път от 2018 г. насам не постигна нищо в Индия за Q3. Китайският производител отново бе класиран на пето място в световен мащаб. Подобно на другите два индийски гиганта, шестият по големина боат в света оперира с продукти от начално ниво - той също счупи летвата от 2 милиона доставени устройства през тримесечието. И накрая, Garmin не е променил данните за доставките в сравнение с миналата година, но е успял да увеличи приходите си с 11%: неговата ASP е с 365 долара по-висока от тази на Apple.

По отношение на регионите Индия за първи път е световен лидер, като нейният пазар на смарт часовници е нараснал със 171% през третото тримесечие. Основният двигател на растежа в страната беше празничният сезон. Местните марки разширяват асортимента си от евтини продукти и увеличават местното производство. Най-важната функция за потребителите е Bluetooth обаждането (58% от устройствата разполагат с него), а местните потребители харесват смарт часовници с големи дисплеи - повече от половината имат 1,5 до 1,69-инчови екрани.

От четвъртото тримесечие на 2020 г. до второто тримесечие на 2022 г. най-големият пазар на смарт часовници в света е Северна Америка, която все още отбелязва 21% годишен ръст, но рязкото увеличение на продажбите в Индия изтласка Америка на второ място. Но в Китай, където има тежка пандемия и икономически спад, се наблюдава спад от 28% на годишна база, а пазарът му се свива за четвърто поредно тримесечие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай