Продажбите на геймърски монитори ще спаднат с 10% тази година - вината е в инфлацията

През 2023 г. основният двигател на търсенето на монитори ще бъде продължаващата диверсификация на пазара

Продажбите на геймърски монитори ще спаднат с 10% тази година - вината е в инфлацията | StandartNews.com

Анализаторите на TrendForce прогнозират спад в предлагането на геймърски монитори през 2022 година. Това се случва за първи път от началото на мониторинга на тази категория стоки.

Според експертите тази година на пазара ще бъдат доставени 20,5 милиона геймърски монитора, което е с 10% по-малко от миналата година. Основните причини за спада на доставките експертите посочват повишената инфлация в Европа и рязкото повишаване на лихвените проценти в САЩ, които доведоха до спад в търсенето на потребителска електроника.

Анализаторите предполагат, че популярността на извитите монитори ще продължи да расте и през 2023 години. През 2021 г. 41% от общите доставки на монитори ще се осъществяват от извити модели. До края на 2022 г. делът на тези модели ще нарасне до 44%, а през 2023 г. - до 46%. В доклада се посочва също, че ръстът в предлагането на извити монитори през тази година е стимулиран от повишеното търсене на широкоекранни дисплеи.

Най-популярният тип матрица, която се използва в мониторите, според анализаторите VA. Мониторите, базирани на него, представляват 48% от всички доставки на пазара. Следващи по ред са моделите, базирани на IPS матрица. Те ще представляват до 43 % от доставките през тази година. Делът на доставките на монитори, базирани на TN сензор, ще възлезе на 9 % от общия обем. Анализаторите отбелязаха и увеличаване на търсенето на монитори с OLED екрани. Обемът на предлагането им трябва да достигне 0,4%. TrendForce смята, че през следващата година делът им може да се увеличи пет пъти - до 2%.

През 2023 г. основният двигател на търсенето на монитори ще бъде продължаващата диверсификация на пазара. По-специално, експертите смятат, че геймърските монитори могат да заемат мястото на обикновените потребителски и офис монитори, тъй като моделите с висока честота на опресняване (100 Hz и повече) започват да привличат повече клиенти, отколкото по-старите модели с честота на опресняване 75 Hz. В сегмента на премиум мониторите ще има по-голям избор от различни размери и резолюции с най-новите OLED, QD-OLED и Mini LED матрични технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай