През миналото лято слънчевата енергия е генерирала 12,2% от електроенергията в Европа

Миналото лято слънчевата енергия е генерирала 99,4 TWh електроенергия в региона, което е с 28% повече от 77,7 TWh година по-рано

През миналото лято слънчевата енергия е генерирала 12,2% от електроенергията в Европа | StandartNews.com

Това лято Европейският съюз постави рекорд по дял на слънчевата енергия в производството на електроенергия, достигайки 12,2 %. Производството на същото количество енергия от газови електроцентрали би струвало на региона 29 млрд. евро, изчисляват анализаторите на Ember.

Миналото лято слънчевата енергия е генерирала 99,4 TWh електроенергия в региона, което е с 28% повече от 77,7 TWh година по-рано. Делът му в общия европейски енергиен микс също се е увеличил: между май и август той е бил 12,2 %, в сравнение с 9 % предишната година. За да произведе същото количество електроенергия, ЕС трябваше да закупи 20 милиарда кубически метра природен газ - по цени, преобладаващи в региона по това време, това количество щеше да струва 29 милиарда евро.

Това лято 18 държави от ЕС поставиха рекорди в производството на слънчева енергия, като в 10 от тях делът на слънчевата енергия в общото производство достигна 10 или повече процента. Най-добри резултати са постигнали Нидерландия, където 23 % от електроенергията е произведена от слънчеви панели, Германия (19 %) и Испания (17 %). В общия енергиен микс на ЕС слънчевата енергия (12,2 %) надхвърля дела на вятърната (11,7 %) и водната (11 %), но все още изостава от въглищната (16,5 %).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай