Рекордна кражба на криптовалута. Изчезнаха 3,8 млрд. долара

По-голямата част от са откраднати от хакери, свързани със Северна Корея

Рекордна кражба на криптовалута. Изчезнаха 3,8 млрд. долара | StandartNews.com

Миналата година хакери са успели да откраднат рекордните 3,8 милиарда долара в цифрови активи от компании за криптовалути, като по-голямата част от са откраднати от хакери, свързани със Северна Корея. Това сочи доклад на компанията за блокчейн анализи Chainalysis. За сравнение, през 2021 г. хакерите са откраднали криптовалута на стойност 3,3 милиарда долара.

Според Chainalysis хакери, свързани със Северна Корея, са откраднали криптовалута на стойност около 1,7 милиарда долара, което е повече от 429 милиона долара през предходната година. ФБР ги обвинява в хакването на блокчейн платформата Ronin през март, на която се играе популярната NFT игра Axie Infinity на Sky Mavis, когато са откраднати цифрови активи за около 625 млн. долара, както и в кражбата на 100 млн. долара от компанията за криптовалути Harmony Finance през юни миналата година.

"Износът на стоки от Северна Корея през 2020 г. е бил на стойност 142 млн. долара, така че няма да е преувеличено, ако кажем, че хакването на платформи за криптовалути е значителна част от икономиката на страната", отбелязва Chainalysis в доклада.

Основната цел на хакерите са били протоколите DeFi, като през 2022 г. са били откраднати 3,1 млрд. долара, или 82,1% от всички откраднати криптовалути. На хакерите DeFi се падат 73,3% от откраднатата криптовалута през 2021 г.

Миналата година 64% от атаките срещу системите DeFi бяха насочени към блокчейн мостове (или кросчейн мостове), които позволяват на потребителите да обменят активи между различни блокчейн екосистеми. Услугите, базирани на блокчейн, обикновено съхраняват големи количества различни цифрови монети, което ги прави основна цел за хакерите. По-специално, кражбите от Infinity и Harmony бяха извършени в резултат на хакерска атака на блокчейн мост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай