Повече от 8000 автори на книги, стихотворения и статии искат пари от създателите на изкуствен интелект

В центъра на конфликта е въпросът как технологиите за изкуствен интелект влияят на творческите професии и как те могат да променят пейзажа на авторското право

Повече от 8000 автори на книги, стихотворения и статии искат пари от създателите на изкуствен интелект | StandartNews.com

Повече от 8000 писатели и литературни дейци, сред които Маргарет Атууд и Джеймс Патерсън, подписаха отворено писмо, в което настояват за обезщетение от компаниите, използващи техни произведения за обучение на модели на изкуствен интелект без знанието на авторите.

"Милиони книги, статии, есета и стихотворения, защитени с авторски права, служат като "храна" за системите за ИИ и безкрайни "ястия", за които не е представена нито една стотинка", се казва в писмото, публикувано от Гилдията на американските писатели.

Писмото е адресирано до главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай, главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг, главния изпълнителен директор на Stability AI Емад Мостак, главния изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна и главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

"Вграждайки нашите произведения във вашите системи, генеративният ИИ заплашва да навреди на нашата професия, като наводни пазара с посредствени, машинно написани книги, разкази и публикации, базирани на нашите произведения", се казва още в писмото.

Според писмото доходите на авторите са намалели с 40% през последното десетилетие, като средният доход на писателите на пълен работен ден през 2022 г. е едва 23 330 долара, установи гилдията на писателите след анкетиране на повече от 5700 автори

Организацията твърди, че технологията на изкуствения интелект ще направи писателите още по-затруднени за изкарване на прехраната. Повече от 8000 души, подписали писмото, сред които са авторът на "Шифърът на Леонардо" Дан Браун и авторката на "Игрите на глада" Сюзън Колинс, искат компаниите за изкуствен интелект да намалят щетите за тяхната професия, като предоставят компенсации за минало и бъдещо използване на техните произведения.

Системите за изкуствен интелект се обучават на големи количества данни, голяма част от които са текстове, извлечени от интернет, и доколко законно компаниите използват огромни количества данни е голям въпрос. Досега OpenAI, Google, Meta, Stability AI, IBM и Microsoft са запазили мълчание.

OpenAI по-рано заяви, че ChatGPT се обучава на "лицензирано, публично достъпно съдържание и данни, генерирани от обучители и потребители на ИИ", и че самата компания зачита правата на създателите и авторите. Искането на авторите идва на фона на две съдебни дела срещу OpenAI, в които компанията е обвинена в нарушаване на авторските права, включително неразрешеното използване на мемоарите на Сара Силвърман "The Bedwetter".

Авторите не са единствени, които изразяват колективно недоволство от компаниите, разработващи системи за изкуствен интелект. Художниците са толкова загрижени, че могат да бъдат заменени от генеративен ИИ, че започнаха да използват инструменти, за да предотвратят използването на техните творби от системите за ИИ при обучение.

В центъра на конфликта е въпросът как технологиите за изкуствен интелект влияят на творческите професии и как те могат да променят пейзажа на авторското право. Това е напомняне за необходимостта от преразглеждане и адаптиране на съществуващите закони и разпоредби, за да бъдат в крак с бързо развиващия се технологичен свят.

Тъй като технологичните гиганти продължават да разработват и прилагат изкуствен интелект, е важно те да зачитат правата и творческия принос на авторите. В крайна сметка въпросът е как обществото оценява и защитава творчеството в ерата на ИИ. Може би настоящият конфликт ще стимулира създаването на нови стандарти и практики, които ще гарантират, че творците ще бъдат справедливо възнаградени, като същевременно ще позволят на ИИ да продължи своето развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай