Порасналото ново Clio

Компактният представител на Renault взима оборудване от големите

Порасналото ново Clio | StandartNews.com

Компактният клас автомобили вече десетилетия се радва на засилен интерес, особено в Европа. Затова и битката между марките в този сегмент винаги е била сериозна и всеки се старае да излезе с едни гърди пред конкуренцията, което пък да му се отрази положително на финансовите резултати. Когато говорим за компактния клас пък няма как да не споменем един от най-популярните му представители - Renault Clio.

Първото впечатление, когато човек погледне четвъртото поколение на автомобила, е, че колата буквално е преобразена и няма нищо общо с предшественика си. Мнението се потвърждава и на по-късен етап, когато се запознаеш по-обстойно не само с визията. Освен че са се потрудили над дизайна, който както оригинален, е и привлекателен, френските инженери са се съобразили и с тенденцията колите да растат. В крак с тях новото Clio превъзхожда по размери предшестващото поколение. От което печелят най-вече шофьорът и пътниците, които разполагат с доста добро за класа вътрешно пространство. Същото важи и за багажника. Интериорният дизайн също е доста атрактивен и модерен.

От Renault са решили освен да направят колата по-голяма, да вкарат в нея и доста оборудване от по-високите класове и да привлекат към Clio поне част от техните клиенти. Към страхотните екстри трябва да се отбележи 7-инчовият тъчскрийн в централната конзола, от който може да се командва цялата мултимедия в колата. Освен това той може да бъде допълнен със системата R-Link, която позволява включване към интернет през телефона на шофьора или някой от пътниците.
Друго смело решение на инженерите на Renault е Clio IV да се предлага само в модификация с 5 врати. Въпреки това обаче дръжките на задните са "скрити" и така колата придобива малко по-спортен вид.

За по-динамичните наклонности на Clio IV подсказва и самата му осанка и екстериорен дизайн. След не много километри зад волана всеки може да усети сериозната разлика в пътното поведение на четвъртото поколение на Clio спрямо предшественика си. А причината е, че от Renault са решили да изработят изцяло нова ходова част за компактния си модел. Благодарение на нея колата стои изключително добре на пътя и е стабилна дори и по планинските пътища с остри завои. Още по-добро впечатление правят новите двигатели на Renault.

Иновативният 0.9-литров 3-цилиндров бензинов мотор Energy Tce с турбо би бил изключително сполучлив избор, ако става дума за човек с по-спокоен стил на каране. Освен това двигателят дава и страхотен разход както при градски, така и на извънградски условия. Ако пък е необходимо Clio-то да се "понастъпи" въпреки скромните си според някои 90 конски сили, моторът се справя много добре. Естествено и за сметка на разхода. За хората, които си падат по по-динамичния стил за шофиране, препоръчителният мотор е дизеловият 1.5 dCi, който също е снабден с турбина и отново осигурява 90 коня. Благодарение на усилената работа на инженерите обаче агрегатът дава на Clio IV изключителна пъргъвост и поне за мен е по-добрият избор. У нас колата се предлага и на доста добри цени. Базовата версия тръгва от 21 990 лв. с ДДС, а задръстената с екстри модификация струва 33 990 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай