Сряда,

Пълен хаос в Сан Франциско заради колите без шофьор на Google

От: Кристиан Антонов -
589
Пълен хаос в Сан Франциско заради колите без шофьор на Google
A
A
A

Въпреки сериозните експертни мнения за бъдещето на безпилотните автомобили, засега ситуацията със съответните технологии изглежда много съмнителна. Безпилотният транспорт се е превърнал в проблем за властите и жителите на Сан Франциско.

Според NBC News, Cruise (собственост на GM) и Waymo (Google), които получиха разрешения за експлоатация на безпилотни таксита в града през 2022 г., сега са отговорни за средно три повиквания на "911" дневно. Съобщава се, че това се е превърнало в проблем за местните пожарни служби и други служби за спешна помощ. Например, безпилотните автомобили спират, когато видят мигащите фарове на службите за спешна помощ - създавайки задръствания.

Пожарната служба съобщава, че има поне по един инцидент на ден, свързан с колите без шофьор. Нещо повече, те могат да преминат през пожарните маркучи, когато пожарникарите са в процес на работа на горящи обекти. Известни са случаи, в които пожарникарите е трябвало да разбият прозорците на роботизираните таксита, за да ги спрат, а списъкът с оплаквания не свършва дотук. Според противопожарните власти технологията не е готова за пълноценно използване.

Местните транспортни власти нямат достатъчно правомощия, за да контролира автомобилите на GM и Google - специалните правила са приети на ниво калифорнийски власти и не позволяват на града да регулира работата на безпилотните автомобили. Според говорител на Waymo инциденти с безпилотни автомобили на компанията се случват "много рядко" в сравнение с разстоянията, които се изминават всеки ден, и общия брой спешни повиквания.

Нещо повече, Waymo дори очаква да увеличи 10 пъти броя на служебните автомобили по градските улици още през това лято. Според градските власти това ще доведе до изключително неблагоприятни последици, вариращи от смущения в транспортната система до увеличаване на времето, необходимо на службите за спешна помощ да достигнат до местата на повикване.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com