Планът на Apple за диверсификация на производството обхваща Индия, Виетнам, Малайзия и Ирландия

Компанията вече е сформирала специални екипи от експерти, които да се съсредоточат върху отстраняване на слабостите на веригата за доставки

Планът на Apple за диверсификация на производството обхваща Индия, Виетнам, Малайзия и Ирландия | StandartNews.com

Apple, подкрепена от своите договорни производители, от десетилетия изгражда инфраструктурата си за договорно производство на електроника в Китай, но сега мисли да диверсифицира географските рискове, така че не само Индия и Виетнам, но и Малайзия и Ирландия, макар и в по-малка степен, ще играят все по-голяма роля в екосистемата на доставчиците.

Bloomberg за пореден път споделя подробности за плановете на Apple да намали зависимостта си от Китай. Според източника компанията ще се съсредоточи върху производството на iPhone и аксесоари в Индия, Виетнам ще сглобява AirPods и компютри Mac, Малайзия също ще произвежда компютри и лаптопи, а Ирландия ще сглобява най-простите за употреба продукти, защото вече произвежда моноблокове iMac. Целта на партньорите по веригата за доставки е до 2024 г. да се увеличи делът на продуктите на Apple, произведени извън Китай.

Компанията вече е сформирала специални екипи от експерти, които да се съсредоточат върху отстраняване на слабостите на веригата за доставки, като същевременно ги развиват в нови територии за изпълнители на Apple. Гигантът от Купертино ще се опита да намали и зависимостта си от Тайван чрез възлагане на поръчки в заводите на TSMC в Аризона, след като първият от тях влезе в експлоатация през 2024 година. Според някои оценки, ако Apple загуби възможността си да се снабдява с чипове от Тайван сега, ще е необходима поне една година, за да намери алтернативни източници.

Създаването на производство в нови страни има своите предизвикателства, дори и да не включва инфраструктура и бюрокрация. В един нов завод с неопитен персонал не е лесно да се постигне приемливо ниво на качество на продуктите. В някои случаи, за да се съобразят със спецификата на заводите в отделните страни, инженерите на Apple трябваше да променят дизайна на устройствата и компонентите, за да не пострада качеството по време на сглобяването.

Не всички опити на Apple да се отдалечи от Китай са били успешни. През 2012 г. компанията се опита да сглобява iPhone в Бразилия с подкрепата на Foxconn, но инициативата се оказа неуспешна. Дори сглобяването на Mac Pro в Тексас остана предимно промоционален ход и сега съответният обект няма значително влияние върху производствените процеси на Apple.

В Индия партньорите на Apple започнаха да се утвърждават активно през 2017 г. и досега напредъкът в тази област може да се счита за задоволителен. Във всеки случай миналата година сглобяването на по-базовите модели iPhone 14 започна там с минимално закъснение в сравнение с Китай, а тази година сглобяването на iPhone 15 трябва да започне синхронно в двете страни. В Индия партньорите на Apple трябва да организират производството на iPhone, AirPods и стилуса Apple Pencil, както и на компоненти за Apple Watch, iPad и Mac. В нея вече работят Foxconn, Pegatron и Wistron, а местната компания Tata е готова да се присъедини към тях и да започне да произвежда калъфи за iPhone с цел да премине към сглобяване на самите смартфони.

Миналата година в Индия бяха произведени повече от 6,5 милиона смартфона на Apple, като общият им брой в световен мащаб е 200 милиона. Тази година компанията възнамерява да сглоби поне 10 милиона iPhone в Индия. През следващата година тази бройка може да надхвърли 15 млн. броя, а през 2025 г. всеки четвърти смартфон на марката ще се сглобява в Индия, ако се сбъднат най-агресивните прогнози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай