Пинчай предупреди за опасността от ИИ

Ще бъдат засегнати работниците на знанието - писатели, счетоводители, архитекти и дори софтуерни инженери

Пинчай предупреди за опасността от ИИ | StandartNews.com

Човешка цивилизация ще бъде силно засегната от напредъка на изкуствения интелект и всеки трябва да се подготви за въздействието на технологията. Тези предупреждения отправи изпълнителният директор на Google Сундар Пичай пред CBS. Според него дезинформацията и манипулацията ще придобият нови форми.

Ще бъдат засегнати работниците на знанието - писатели, счетоводители, архитекти и дори софтуерни инженери. Освен потенциалното пълно преструктуриране на работната сила и освобождаване на хората от работните им места, вредата, нанесена от ИИ, може да бъде много по-директна и коварна, предупреждава шефът на Google.

Вместо да се откаже от изкуствения интелект обаче, Пичай твърди, че обществото ще трябва да започне да обръща внимание и да въведе повече закони и разпоредби, които "са в съответствие с човешките ценности, включително морала".

Хората трябва отрано да прекъснат възможността за създаването на фалшиви видеа и записи с цел манипулация. Пичай призовава за държавна намеса, която да попречи изкуственият интелект да се ползва за генериране на дезинформация. Все още не е ясно дали това ще стане с регулиране на компаниите и техния AI продукт или с нови рестрикции пред потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай