Пазарът на недвижими имоти в Пловдив - ще се “спука” ли балонът?

Вторият по големина град в България отбелязва рекордна скорост на поскъпване на недвижимите имоти

Пазарът на недвижими имоти в Пловдив - ще се “спука” ли балонът? | StandartNews.com

Вторият по големина град в България отбелязва рекордна скорост на поскъпване на недвижимите имоти - цели 20% на годишна база. Въпреки това обаче пловдивският пазар е изключително динамичен, а статистиката на Имотния регистър за брой сделки по градове сочи, че в дадени моменти в Града под тепетата те са повече отколкото в столицата София.

Какви са причините за значителното поскъпване на жилищата в пловдивска област и какви ще бъдат последствията за продавачи и купувачи? На този и други въпроси относно основните тенденции отговарят експертите от портала за имоти Пловдив Реалистимо.

Какво означава “балон на цените” на имотите?

Според данните на НСИ, повишаването на цените в Пловдив за периода 2019 - 2021 г. е с едва малко над 10%. Едновременно с това обаче, един поглед към офертите за продажба показва, че между 2019 и 2022 г. цените са се покачили с почти 100%.

На подобна ситуация със значително повишаване на цените на имотите бяхме свидетели преди по-малко от 15 години - през 2009 г. Проблемът обаче е, че малко по-късно, през същата година, последва срив на пазара.

Какви са факторите, които влияят върху цените на имотите в Пловдив?

На първо място, вътрешните миграционни процеси и фактът, че в редица малки градове няма поминък, тласка хората към търсене на имоти в по-големите населени места.

Второ, достъпът до финансиране на сделките с недвижими имоти е все още много лесен - ипотечни и жилищни кредити се предоставят практически безпроблемно, при много изгодни за купувачите условия.

Трето, централната градска част на Пловдив е изключително привлекателна за развиване на бизнес, а предлагането на имоти в нея - значително по-малко от търсенето. Така се обуславя и повишаването на цените.

На четвърто място можем да поставим т. нар. “самосбъдващо се пророчество” - в условията на прогнози за повишаване на цените много хора решават да проверят какъв би бил интересът към имотите им. Това е единствената причина, поради която обявяват имота си за продан на цена, която не се основава на обективни икономически, а на субективни, най-вече емоционални фактори.

На пето място е несигурността, породена от инфлацията и мястото на недвижимите имоти като сигурна инвестиция в нагласите на българите води до желанието да се правят бързи сделки.

Много експерти прогнозират спукване на имотния балон в България, като факторите за това се наблюдават както на местния пазар, така и в световен мащаб.

В сайта за недвижими имоти Реалистимо, частни лица и собственици предлагат недвижими имоти в Пловдив за продажба или наем, а професионални агенции публикуват цялото си портфолио. Допълнително в платформата се публикуват и обявления за търгове от държавни и частни съдебни изпълнители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай