Отломките от ракетата Starship на SpaceX са потенциален екологичен проблем

Природозащитници и местни жители са обезпокоени

Отломките от ракетата Starship на SpaceX са потенциален екологичен проблем | StandartNews.com

Миналата седмица SpaceX проведе първото си тестово изстрелване на ракета Starship. Няколко минути след старта тя се взриви. Сега изследователите се опитват да оценят въздействието на изстрелването върху хората, живеещи в близост до базата на SpaceX в Бока Чика, както и върху местната флора и фауна. Опасенията са свързани с огромното количество песъчливи пепелни частици, както и с по-големи отломки, които са се разпространили на много по-голяма площ от предвиденото.

След експлозията на ракетата Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) преустанови програмата за изстрелване на Starship в очакване на резултатите от "разследване на произшествието", което е стандартна практика. Към края на миналата седмица регулаторният орган нямаше данни експлозията на ракетата да е довела до наранявания на хора или материални щети. Представители на SpaceX все още не са коментирали въпроса.

Преди изстрелването на "Старшип" главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск призна, че гигантската ракета с 33 двигателя е сравнима с " граната" и е малко вероятно да достигне орбита. Въпреки това той едва ли е могъл да предвиди, че изстрелването на SpaceX ще унищожи стартовата площадка, а твърдите частици ще се разпръснат на разстояние до 10 км от стартовата площадка, достигайки Порт Изабел и остров Саут Падре.

По време на изстрелването площадката за изстрелване на SpaceX е силно повредена. Еколозите твърдят, че парчета бетон от площадката за изстрелване са достигнали океана и са могли да повредят близките резервоари за гориво. Това би могло да влоши ситуацията много повече. Джаред Марголис, старши юрист в Центъра за биологично разнообразие, заяви, че SpaceX е казала на ФАО, че в случай на "аномалия" отломки ще паднат върху площ от около 283 хектара около стартовата площадка, за да получи разрешение за изстрелването. Това би означавало поле от отломки с площ около една квадратна миля.

След тестовия полет и експлозията жителите на Порт Исабел съобщават за счупени прозорци на някои предприятия, за разклатени стъкла на прозорците на домовете си, както и за прах и многобройни прахови частици, които са покрили домовете им, училищата и земята. Изследователите все още не са установили дали частици, подобни на пепелта и пясъка, са опасни, ако човек влезе в контакт с тях или ако попаднат в дихателните пътища. Не е известно и какво въздействие могат да имат частиците върху почвата, растенията и дивите животни в района.

Марголис заяви пред репортери, че Центърът за биологично разнообразие е загрижен за въздействието, което шумът, предизвикан от ракетата, както и отломките от носителя и по-малките отломки, ще окажат върху застрашените видове, които живеят в района, включително морските костенурки Кемп Ридли, оцелотите и други. Той подчертава, че земите на Националния резерват за диви животни, който се намира в близост до стартовата площадка, също са местообитание на редки животни.

Що се отнася до отрицателното въздействие върху човешкото здраве, то не може да бъде оценено, докато не бъдат изследвани частиците, вдигнати по време на изстрелването, и тези, образувани след експлозията, които са били разпръснати на голяма площ. Като цяло обаче емисиите на частици се регулират от федералния Закон за чистотата на въздуха и законодателството на щата Тексас.

Говорител на FAA заяви, че SpaceX ще се нуждае от ново разрешение за възобновяване на полетите, което ще изисква да убеди регулатора, че "всяка система, процес или процедура, свързани с необичайната ситуация, няма да повлияят на обществената безопасност". На този етап обаче е твърде рано да се каже, тъй като експертите все още оценяват последиците от първото изстрелване на "Старшип".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай