Optimus на Мъск става все по - обещаващ

Роботът може да влезе в масово производство съвсем скоро

Optimus на Мъск става все по - обещаващ | StandartNews.com

В петък Илон Мъск разкри хуманоидна машина, известна като Optimus, на годишното събитие на компанията в Деня на изкуствения интелект в Пало Алто, Калифорния. Той я описа като първата стъпка към „фундаментална трансформация на цивилизацията, каквато я познаваме“, преди роботът да махне на тълпата, да вдигне колене и да си тръгне.

„Това е буквално първият път, когато роботът работи без връзка“, е казал Мъск. „Роботът всъщност може много повече, отколкото току-що ви показахме. Просто не искахме да падне по очи.”

Милиаредрът твърди, че прототипът е в процес на разразботка, ще бъде пуснат на пазара след три до пет години и ще бъде тестван в автомобилните заводи на Tesla. 

51-годишният милиардер твърди, че „милиони“ от тези роботи ще бъдат достъпни за по-малко от 20 000 долара всеки до края на десетилетието. Той добави, че това безвъзвратно ще промени какво означава да бъдеш човек, тъй като една икономика се определя от броя на хората и тяхната производителност – като Optimus накланя тези везни.

Може би най-очарователното или зловещо от всичко, което Мъск казва е, че бъдещите версии на Optimus ще могат да водят „доста естествени“ разговори със своите собственици и „също така могат да бъдат нещо като приятел и да излизат с вас“. В момента обаче роботът разчита на част от софтуера за автопилот, който Tesla използва в колите си, пише Нuffpost. 

В момента Мъск също работи върху мозъчен имплант, наречен Neuralink, който според него през 2020 г. може да направи човешкия език остарял след „пет до 10 години“. Докато той е обещавал набор от фантастични проекти в миналото - от автоматизирани тунелни системи до колонии на Марс - Optimus изглежда наистина е обещаващ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай