Новите санкции на САЩ срещу китайската индустрия ще бъдат в пъти по-строги, отколкото при Тръмп

Американците, участващи в производството на чипове в Китай, да избират между това да напуснат работата си или да бъдат лишени от гражданство

Новите санкции на САЩ срещу китайската индустрия ще бъдат в пъти по-строги, отколкото при Тръмп | StandartNews.com

Миналия петък администрацията на Байдън издаде изменения на Регламента за администриране на износа (EAR), които според Bloomberg са имали ефекта на бомба. На американските компании вече е забранено да изнасят за Китай усъвършенствани чипове и оборудване за производство на чипове без лиценз от американските власти. Освен това специалистите в областта на полупроводниците вече ще трябва да избират между американско гражданство и работа в китайска компания.

Новите ограничения се отнасят и за много неамерикански компании, които разчитат на американски технологии за проектиране и производство на собствени усъвършенствани чипове. Става дума за полупроводници, необходими буквално за всичко - от смартфони до автономни автомобили и, разбира се, суперкомпютри. Отбелязва се също така, че разработването и производството на чипове в Китай на практика е спряно.

Анализаторът Джордан Шнайдер от Rhodium Group отбелязва, че в действителност санкциите на САЩ са принудили американците, участващи в производството на чипове в Китай, да избират между това да напуснат работата си или да бъдат лишени от гражданство. Разбира се, американските инженери и мениджъри започнаха масово да уволняват китайските производители на чипове, парализирайки цялата индустрия.

Според американската администрация измененията, изготвени от Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията на САЩ, са въведени "за да се осъществи необходимият контрол върху усъвършенстваните интегрални схеми (ИС), компютърните продукти, които съдържат такива ИС, и някои полупроводникови продукти". Мерките се обясняват с необходимостта да се защити националната сигурност на САЩ - усъвършенстваните ускорители, които са обект на ограниченията, са от жизненоважно значение за най-новите оръжейни системи и за обучението на изкуствен интелект, който китайското правителство използва, за да разшири програмата си за масово наблюдение на граждани.

Блумбърг отбелязва, че новите правила за контрол на износа на полупроводници, обявени от администрацията на Байдън, са най-мащабният опит на Вашингтон да възпрепятства развитието на китайската полупроводникова индустрия. Според анализатори администрацията на Байдън действа по-строго от предишното правителство, ръководено от Тръмп. Докато администрацията на Тръмп наложи санкции на няколко китайски компании, сред които Huawei Technologies и ZTE, администрацията на Байдън разшири тези мерки до целия китайски технологичен сектор, каза Джон Бейтман от Фондацията за международен мир "Карнеги".

Шнайдер също така отбеляза, че новите санкции не могат да се сравняват със санкциите на Тръмп. В миналото много американски компании успяха да получат лицензи за доставка на чипове в Китай. Сега, според експерта, Китай е отрязан от всички американски производители на чипове, а освен това повечето, ако не и всички, американски специалисти напускат китайските производители. "Ето как изглежда унищожението: производството на полупроводници в Китай е спаднало до нула за една нощ. Пълен срив. Няма шанс да оцелее - казва Шнайдер.

Други експерти са по-оптимистично настроени. Например анализаторите на TrendForce смятат, че ограниченията ще засегнат първо сегментите на HPC и сървърите, както беше обещано. Също така трябва да се отбележи, че редица чуждестранни компании вече са получили разрешение от САЩ да продължат да работят в Китай и да доставят модерно оборудване там, включително TSMC, Samsung и SK hynix.

Въпреки това санкциите определено ще засегнат въпросите, свързани с човешките ресурси. Като цяло, след като отношенията между Вашингтон и Пекин се влошиха до нов минимум, за китайците и американците от китайски произход става все по-трудно да работят както в САЩ, така и в Китай. Все повече китайски учени напускат САЩ заради все по-враждебната работна среда. През 2021 г. повече от 1400 китайски учени са се оттеглили от американски проекти, което е с 22% повече в сравнение с предходната година, според Принстънския и Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай