Норвежкият проект за гигантска плаваща стена от вятърни турбини получи държавно финансиране

Прототипът ще бъде пуснат в експлоатация тази година

Норвежкият проект за гигантска плаваща стена от вятърни турбини получи държавно финансиране | StandartNews.com

Норвежката компания Wind Catching Systems е близо до завършването на проекта си за гигантска плаваща стена от вятърни турбини, сравнима по височина с Айфеловата кула. Вместо една голяма турбина с максимална дължина на лопатките, проектът WCS изглежда като непрекъсната стена от 150 турбини с ротори с диаметър до 30 м всяка. Един компактен агрегат ще може да генерира тонове енергия, като обещава ефективна и удобна поддръжка.

Първият транш от 22 млн. норвежки крони (2,1 млн. долара) от норвежката държавна компания ENOVA беше отпуснат на проекта Wind Catching Systems през октомври 2022 г. Тази седмица беше отпуснат втори транш от 9,3 милиона норвежки крони (900 000 долара) за "предварителна проектна работа". Очаква се до края на тази година да бъде стартиран пилотен проект за плаваща електроцентрала с няколко турбини във вятърния парк Mehuken край западния бряг на Норвегия.

Wind Catching Systems има сериозни намерения, за което свидетелства фактът, че в новосъздаденото дружество са инвестирали големи фондове: подразделението за рисков капитал на General Motors - GM Ventures, най-голямата норвежка компания за частен капитал Ferd и North Energy ASA, норвежка компания за инвестиции в енергетиката с публичен капитал.

Плаващият вятърен парк Wind Catching Systems ще достигне височина на горната греда от 320 м. Тази солидна височина на стената от 150 турбини и 30-метрови ротори позволява да се събере максимално количество енергия от малка площ. Производството, сглобяването и поддръжката на секционна инсталация са по-евтини от поддръжката на една гигантска вятърна кула. Обещанията са за по-лесно и цялостно обезвреждане на съоръжението, за разлика от 100-метровите лопатки на съвременните вятърни турбини, които трябва да бъдат заровени изцяло в земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай