News Feed на Facebook се разделя на две

Целта е да се улеснят потребителите

News Feed на Facebook се разделя на две | StandartNews.com

News Feed на Facebook се разделя на две и обявява две емисии, които вече могат да бъдат намерени в приложенията за iOS и Android. Разделът, който виждате, когато отворите приложението за първи път е базиран на алгоритъм с Reels, истории и друго персонализирано съдържание. След това има изцяло нов раздел Feeds, който съдържа скорошни публикации от приятели, групи, Facebook страници и любими, без да се виждат публикации „Предложени за вас“.

Двата раздела ще бъдат достъпни както от версиите за iOS, така и от Android на приложението Facebook, където ще започнат да се показват в лентата за бърз достъп. В прессъобщението на Meta се казва, че съдържанието на тази лента е проектирано да се променя въз основа на това в кои раздели потребителите прекарват най-много време, но разделите могат да бъдат фиксирани, за да се гарантира, че позициите им не се променят. Компанията очаква актуализациите да бъдат пуснати в световен мащаб през следващата седмица.

Една от най-търсените функции за Facebook е да се гарантира, че хората няма да пропуснат публикации на приятели, написа изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг в публикация във Facebook, обявяваща промените. „Така че днес стартираме раздел Feeds, където можете да видите публикации от вашите приятели, групи, страници и други поотделно в хронологичен ред. Приложението все още ще се отваря към персонализирана емисия в раздела Начало, където нашият механизъм за откриване ще препоръча съдържанието, което смятаме, че ще ви интересува най-много. Но разделът Feeds ще ви даде начин да персонализирате и контролирате допълнително вашето изживяване.“

Разделянето на емисията по този начин изглежда е опит да се балансира желанието на Meta Facebook да стане по-скоро като TikTok – който препоръчва съдържание от цялата си платформа въз основа на това, което неговите алгоритми смятат, че може да се интересувате – и неговия исторически подход на фокусиране върху акаунтите и страници, които хората действително следват.

Важно е да се отбележи, че разделът Начало все още ще показва публикации от приятели и семейство, но те ще бъдат заобиколени от препоръки, избрани от система за класиране на машинно обучение. Освен това в раздела „Емисия“ все още ще има реклами. Така че изглежда, че все още ще има известно припокриване между двете.

Този ход показва колко много се е променил основният News Feed на Facebook през годините, тъй като трябваше да отговори на нововъзникващите тенденции от други играчи на социални медии. През 2022 г. основната заплаха е TikTok. Опитът на Meta повече или по-малко директно да клонира социалната медийна платформа с Lasso беше спрян само след 18 месеца и впоследствие фокусът на компанията се измести към Reels на Instagram, за да се възползва от популярността на видео формата с кратка форма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай