Най-после! Приеха дълго чакано решение за телефоните

Законът ще се прилага след 2 г.

Най-после! Приеха дълго чакано решение за телефоните | StandartNews.com

Парламентът на ЕС прие нов закон, според който от края на 2024 г. USB-C трябва да бъде единен стандарт за зарядно устройство за всички нови смартфони, таблети и фотоапарати.

Мярката, която законодателите на ЕС приеха с 602 гласа "за" и 13 гласа "против", ще накара Apple - поне в Европа - да се откаже от остарелия Lightning порт на своите iPhone и да го замени с USB-C.

Производителите на лаптопи ще имат допълнително време от началото на 2026 г. да последват примера им.

Политиците от ЕС твърдят, че правилото за единно зарядно устройство ще опрости живота на европейците, ще намали планината от остарели зарядни устройства и ще намали разходите на потребителите.

Очаква се да се спестят най-малко 200 млн. евро (195 млн. долара) годишно и да се намалят с над хиляда тона електронните отпадъци в ЕС всяка година, заяви ръководителят на блока по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Очаква се този ход на ЕС да се отрази в целия свят.

В 27-те държави от Европейския съюз живеят 450 млн. души, които са едни от най-богатите потребители в света. Регулаторните промени в блока често определят световните индустриални норми в рамките на т.нар. ефект на Брюксел.

"Днес е голям ден за потребителите, голям ден за нашата околна среда", заяви малтийският евродепутат Алекс Агиус Салиба, отговорник на Европейския парламент по този въпрос.

"След повече от десетилетие; единственото зарядно устройство за множество електронни устройства най-накрая ще стане реалност за Европа и се надявам, че ще можем да вдъхновим и останалата част от света", каза той.

Apple, вторият по големина продавач на смартфони в света след Samsung, вече използва USB-C портове за зареждане на своите iPad и лаптопи.

Но тя се противопостави на законодателството на ЕС, за да наложи промяна на портовете Lightning на своите iPhone, като заяви, че това е непропорционално и би задушило иновациите.

Въпреки това някои потребители на последните флагмански модели iPhone се оплакват, че Lightning кабелът прехвърля данни само с малка част от скоростта на USB-C.

След две години законът на ЕС ще се прилага за всички преносими мобилни телефони, таблети, цифрови фотоапарати, слушалки, преносими високоговорители, преносими конзоли за видеоигри, електронни четци, клавиатури, мишки и преносими навигационни системи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай