Надали ще има второ поколение руски смартфон AYYA

"Ростех" е срещнала трудности при разработването на новото устройство

Надали ще има второ поколение руски смартфон AYYA | StandartNews.com

Според информация на вестник "Ведомости" държавната корпорация "Ростех" е срещнала трудности при разработването на второто поколение смартфон AYYA - модела T2. Възможно е в настоящата ситуация пускането на устройството да се наложи да бъде отменено.

Здравият смартфон AYYA T1 влезе в продажба през октомври 2021 г. Той е оборудван с процесор MediaTek Helio P70, 4 GB RAM и 64 GB памет. Използваната софтуерна платформа е Android 11 или Aurora OS.

Специалната функция на AYYA T1 е възможността за деактивиране на камерите и микрофоните, което осигурява по-голямо ниво на поверителност. В този режим устройството оставя на потребителя възможност за достъп до интернет, използване на месинджъри и стартиране на приложения.

Очакваше се AYYA T2 да дебютира тази година. Въпреки това, както вече е известно, "Ростех" е имал трудности при доставката на процесорите Skif за новото устройство. Тези чипове трябваше да бъдат произведени от тайванската компания TSMC, която прекрати сътрудничеството си с руските партньори поради настоящата геополитическа ситуация.

Освен това разработчикът имаше проблеми с адаптирането на Skifs за проекта AYYA: прегряването на процесорите затрудни по-нататъшното разработване на смартфона. Така съдбата на AYYA T2 вече е под въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай