Мъск поглежда към Индия

Милиардерът планира фабрика

Мъск поглежда към Индия | StandartNews.com

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза, че компанията се стреми да инвестира в Индия „възможно най-скоро“. Това се случи след среща с индийския премиер Нарендра Моди в Ню Йорк.

Желанието на Мъск да влезе на индийския пазар е от дълго време. Още през 2017 г. главният изпълнителен директор каза, че Tesla (TSLA) планира да продава автомобили там, но този план беше отложен поради усилията на Tesla да договори по-ниски вносни мита с местното правителство. Мъск туитна през 2021 г., че Tesla иска да навлезе в Индия, „но вносните мита са най-високите в света от всяка голяма страна“.

Tesla се опита да намали митата, но според съобщенията индийското правителство иска компанията да произвежда автомобили на местно ниво, преди да обмисли данъчни облекчения, според Reuters .

В момента Tesla има една гигафабрика в Азия, която се намира в Шанхай. Фабриката в Шанхай е най-големият завод за производство на автомобили на Tesla извън Съединените щати и представлява повече от половината от глобалните доставки на Tesla през 2022 г.

Миналия месец Мъск каза на събитие, че компанията вероятно ще избере място за нов завод на Tesla до края на годината и че Индия е интересен вариант.

И Китай, и Индия се опитват да привлекат глобални EV инвестиции и да стимулират индустрията на електромобилите.

В сряда Китай обяви, че ще удължи данъчните облекчения за потребителите, които купуват нови енергийни превозни средства - които включват електрически автомобили с батерии, добавени хибриди и превозни средства с горивни клетки - до 2027 г., в последното си усилие да увеличи продажбите и производството в най-големия в света пазар на електромобили. Настоящата политика позволява освобождаване от данък при покупка на NEV до края на 2023 г.

Данъчните облекчения се очаква да достигнат 520 милиарда юана (72,3 милиарда долара) от 2024 г. до 2027 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай