Moderna започва ранни изпитвания на своята ваксина срещу ХИВ

Досега нито една ваксина срещу него не е преминала успешно ранните клинични изпитвания

Moderna започва ранни изпитвания на своята ваксина срещу ХИВ | StandartNews.com

Преди години заразяването с ХИВ бе почти като смъртна присъда. Науката тогава все още не разбира напълно вируса.  Няма и лечение. В днешно време третирането на вируса е толкова добро, че хората, които редовно и по график приемат лекарствата си, могат да водят почти нормален живот.

От години се работи за разработването на ваксина, която да предотвратява заразяването с ХИВ. Един от създателите на ваксина срещу COVID-19 също работи в тази посока. Moderna обяви, че е започнала клинични изпитвания на ранен етап на ваксина срещу ХИВ, която ще се основава на мРНК- същата технология, която стои зад ваксината срещу коронавируса.

Идеята на препарата с мРНК е да стимулира специфичен клас бели кръвни клетки, известни като В-клетки. Те след това би трябвало да се превърнат в широко неутрализиращи антитела. Според Moderna именно тези протеини се считат за цел на ваксинацията срещу ХИВ.

Досега нито една ваксина срещу ХИВ не е преминала успешно ранните клинични изпитвания. Все още не е открито и лекарство за вируса. Има случаи на няколко пациента, които успешно са се възстановили от инфекцията, след използването на различни медикаменти. Това обаче все още не се е превърнало в масово лекарство, което може да се прилага при други хора, които носят вируса.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай