Неделя,

Moderna започва ранни изпитвания на своята ваксина срещу ХИВ

От: Кристиан Антонов -
Moderna започва ранни изпитвания на своята ваксина срещу ХИВ
A
A
A

Преди години заразяването с ХИВ бе почти като смъртна присъда. Науката тогава все още не разбира напълно вируса.  Няма и лечение. В днешно време третирането на вируса е толкова добро, че хората, които редовно и по график приемат лекарствата си, могат да водят почти нормален живот.

От години се работи за разработването на ваксина, която да предотвратява заразяването с ХИВ. Един от създателите на ваксина срещу COVID-19 също работи в тази посока. Moderna обяви, че е започнала клинични изпитвания на ранен етап на ваксина срещу ХИВ, която ще се основава на мРНК- същата технология, която стои зад ваксината срещу коронавируса.

Идеята на препарата с мРНК е да стимулира специфичен клас бели кръвни клетки, известни като В-клетки. Те след това би трябвало да се превърнат в широко неутрализиращи антитела. Според Moderna именно тези протеини се считат за цел на ваксинацията срещу ХИВ.

Досега нито една ваксина срещу ХИВ не е преминала успешно ранните клинични изпитвания. Все още не е открито и лекарство за вируса. Има случаи на няколко пациента, които успешно са се възстановили от инфекцията, след използването на различни медикаменти. Това обаче все още не се е превърнало в масово лекарство, което може да се прилага при други хора, които носят вируса.

А тук ще намерите още технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички