Министър забранява руската кирилица за български сайтове

Работата по проекта за промяна на правилата е започнала преди събитията в Украйна

Министър забранява руската кирилица за български сайтове | StandartNews.com

Министерството на електронното управление и преливащата се в него Държавна агенция "Електронно управление" са изготвили нови правила за институционална идентичност на интернет страниците на българските администрации. Те са публикувани за обществено обсъждане, съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов на личната си страница във Фейсбук.

Една от промените, която влиза по мое настояване, е интернет страниците на институциите да използват българска кирилица. Масовите шрифтове използват руския вариант на кирилица, което е неоптимално. Вече има достатъчно шрифтове, поддържащи българска кирилица, и е редно да ги използваме, посочва Божанов.

По думите му работата по проекта за промяна на правилата е започнала преди събитията в Украйна и "скъсването" с руската кирилица не е продиктувано от тях, но идва в подходящ момент.

Предложението е изцяло с цел запазване на българската идентичност в един глобален свят, според мен правилната формула е - да, част сме от европейското семейство и развитите западни демокрации, но имаме свои черти, свои специфики и своя писменост, пише още Божанов в поста си.

Това е едно от онези малки неща, които изглеждат незначителни в момента, в който се предлагат, но са част от един по-голям пъзел на изграждане на институционалност, смята министърът на електронното управление за използването на българската графична форма на кирилицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай