Сряда,

Microsoft купува Activision Blizzard за 68,7 милиарда щ. долара

От: Кристиан Антонов -
154
Microsoft купува Activision Blizzard за 68,7 милиарда щ. долара
A
A
A

Microsoft обяви официално една от най-големите оферти, отправяни някога към студио за разработка на игри. Създателите на Windows са на път да придобият Activision Blizzard за 95 щ. долара на акция или на обща стойност от 68,7 милиарда щ. долара.

Новото дружество ще стане третата по големина компания за игри в света. При успешно приключване на сделката Microsoft ще се конкурира с най-големите в бранша -  Tencent и Sony.

Сделката ще постави заглавия като Call of Duty, World of Warcraft и Candy Crush под крилото на Microsoft. След придобиването, компанията планира да добави игрите на Activision Blizzard към Game Pass. Мобилните игри също са важен фактор за придобиването, заявиха от Microsoft. 

Очаква се изкупуването да приключи някъде през фискалната 2023 г., тоест не по-късно от юни 2023 г., стига регулаторите и акционерите на Activision Blizzard да дадат зелена светлина за нея. Бордовете на директорите и на двете компании вече одобриха сделката.

Activision Blizzard все още е въвлечена в скандал за непристойно поведение на редица служители, упражнявали сексуален тормоз. През юли миналата година компанията бе глобена с 18 млн. долара от Комисията за равни възможности за заетост на САЩ. Близо 40 служители на Activision Blizzard са напуснали компанията от юли миналата година поради тази причина. Това според Microsoft обаче няма да доведе до значителни промени в ръководството. Боби Котик ще остане главен изпълнителен директор на Activision Blizzard

Остават обаче някои важни въпроси. Все още не е ясно колко игри на Activision Blizzard ще бъдат ексклузивни за Xbox на конзоли или за Windows на компютри. Също така може само да се предполага дали компанията ще може да повлияе на развитието на ключови франчайзи.

A тук ще намерите още технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията