Meta ще преразгледа своята система за модериране на „кръстосана проверка“

Тя предпазва някои VIP потребители от нормалния процес на модериране на съдържание

Meta ще преразгледа своята система за модериране на „кръстосана проверка“ | StandartNews.com

Meta обяви, че ще преразгледа своята система за модериране на „кръстосана проверка“. Това се случва, след като беше подложена на критики, че има специално отношение към VIP лица чрез прилагане на различни процеси за преглед на техни публикации в сравнение с тези на обикновени потребители.

Meta не успя да приеме всички препоръчани промени, които преди това бяха предложени от нейния надзорен съвет, включително предложение за публично идентифициране на кои акаунти с висок профил отговарят на условията за програмата.

Програмата за кръстосана проверка беше подложена на критики през ноември 2021 г., след като доклад от Wall Street Journal посочи, че системата предпазва някои VIP потребители — като политици, знаменитости, журналисти и бизнес партньори на Meta като рекламодатели — от нормалния процес на модериране на съдържание на компанията, в някои случаи им позволява да публикуват нарушаващо правилата съдържание без последствия.

Към 2020 г. програмата е нараснала до 5,8 милиона потребители. Надзорният съвет на Meta заяви след доклада, че Facebook не е успяла да му предостави важни подробности за системата. По това време Мета каза, че критиката към системата е справедлива, но че кръстосаната проверка е създадена, за да се подобри точността на модерирането на съдържание, което „може да изисква повече разбиране“.

Според Надзорния съвет на Meta  програмата рискува да навреди на обикновените потребители. Бордът - субект, финансиран от Meta, но който твърди, че работи независимо - призова компанията „радикално да увеличи прозрачността“ относно системата за кръстосана проверка и как работи.

В петък Meta каза, че ще изпълни частично или изцяло много от повече от две дузини препоръки, направени от Надзорния съвет за подобряване на програмата.

Компанията обаче отказа да изпълни препоръки като публично маркиране на страниците на държавни актьори и политически кандидати, бизнес партньори, медийни актьори и други публични фигури, включени в програмата за кръстосана проверка. Компанията твърди, че подобни публични идентификатори могат да направят тези акаунти „потенциални цели за злонамерени хора“.

Надзорният съвет каза в туит, че предложените от компанията промени в програмата за кръстосана проверка „могат да направят подхода на Meta за предотвратяване на грешки по-справедлив, надежден и легитимен, адресирайки основните критики“ в препоръката за политиката от декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай