Meta e започна нов кръг съкращения

Компанията отчете 3% увеличение на приходите на годишна база

Meta e започна нов кръг съкращения | StandartNews.com

Компанията-майка на Facebook Meta e започнала нов кръг съкращения в своите бизнес групи  - управлението на проекти, маркетинга, политиката, комуникациите и анализите на риска. 

Зукърбърг беше коментирал, че бизнес групите ще бъдат третият и последен голям кръг от тези съкращения. Уволнените членове на екипите за технологии и набиране на Meta бяха уведомени през последните два месеца. Някои по-малки съкращения се очакват до края на 2023 г.

Съкращенията на 10 000 работни места бележат втората значителна вълна от съкращения в Meta през последните месеци. Компанията заяви през ноември, че елиминира приблизително 13% от работната си сила, или 11 000 работни места, в най-големия кръг от съкращения в историята си.

От Meta коментират, че съкращенията са част от нейната „година на ефективност“, тъй като компанията се опитва да се възстанови от многократните спадове на приходите, засилената конкуренция, опасенията относно растежа на потребителите и големите загуби в нейното подразделение Reality Labs на фона на насочването й към изграждането на т.нар. метавселена. 

Стратегията за обрат показва ранни признаци на успех. Акциите на Meta скочиха миналия месец, след като компанията отчете 3% увеличение на приходите на годишна база за първите три месеца на 2023 г., обръщайки тенденцията от три последователни тримесечия на спад на приходите. Все пак печалбите са намалели с близо една четвърт в сравнение със същия период на предходната година, а цената на реклама — индикатор за здравето на основния бизнес с дигитални реклами на компанията — също е намаляла със 17% спрямо предходната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай