Четвъртък,

Марсоходът на НАСА Perseverance празнува една година на планетата

От: Кристиан Антонов -
230
Марсоходът на НАСА Perseverance празнува една година на планетата
A
A
A

Марсоходът на НАСА Mars Perseverance празнува днес своята годишнината от кацането си на Червената планета. Вече 365 дни машината е в търсене на доказателства за живот на Марс.

Марсоходът кацна на 18 февруари 2021 г. в 15:55 ч. в кратера Джезеро на Марс - древно езеро, което предлага най-голям шанс за откриване на следи от живот на планетата според учените. За да отпразнува това, НАСА организира сесия с въпроси и отговори в канала на машината в You Tube.

 

Макар че Perseverance естествено се радва на голямо внимание, той не пътува до Марс сам. Скоро след като кацна, Perseverance разгърна хеликоптера Mars Ingenuity, който на 19 април 2021 г. стана първият летателен апарат, летял на друга планета. До тази годишнина остават няколко месеца, но в много отношения тя е също толкова важна, ако не и по-важна от самия Perseverance.

В допълнение към това, че далеч надминава очакванията с повече от дузина полети на Марс, Ingenuity предоставя жизненоважни данни и опит за това как да се управляват автоматизирани безпилотни самолети на друга планета.  Това ще бъде изключително важно за предстоящата изследователска мисия Dragonfly, планирана за изстрелване през 2026 г. с кацане през 2034 г. на луната на Сатурн - Титан.

Докато търсенето на древен живот на Марс е важна работа, Титан е свят, който е много богат на органични материали и дори има свой собствен "воден цикъл" от метанови валежи, стоящи тела от течен метан на повърхността и изпарение. Много от тези процеси са огледални на тези, които се наблюдават на ранната Земя, така че биха могли да бъдат ключa към разбирането на това как пребиотичните органични съединения са преминали към живи организми.

А тук ще намерите още технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията