Lightyear спира производството на електромобил със слънчева енергия

Цената му трябваше да бъде 250 000 евро

Lightyear спира производството на електромобил със слънчева енергия | StandartNews.com

Производителят на електрически превозни средства със слънчева енергия Lightyear съобщи, че спира производството на своя флагман Lightyear 0 за 250 000 евро. Въпреки че започна производството на автомобила едва преди три месеца, Lightyear се преструктурира, за да се съсредоточи върху създаването на по-достъпен модел, Lightyear 2 за около 40 000 евро, съобщава Electrek .

Mного производители на електрически превозни средства отлагат датите за производство и доставка поради редица макроикономически фактори като недостиг на полупроводници, проблеми с доставките на батерии и нарастващи разходи за материали поради инфлацията. В същото време, със страховете от рецесията, надвиснали над потребителите като тъмен облак и стартиращите EV фирми, които се борят да свалят превозни средства от поточната линия, инвестицията в скъп модел няма добър бизнес смисъл.

В прессъобщение Lightyear каза, че е трябвало да преодолее „много предизвикателства“, за да превърне превозните си средства в реалност. „Сега пренасочваме цялата си енергия към изграждането на Lightyear 2, за да го направим достъпен за клиентите “, каза главният изпълнителен директор и съосновател на Lightyear Lex Hoefsloot в изявление.

Производството на Lightyear 2 е планирано да започне в обеми за масовия пазар в края на 2025 г. Не е ясно дали компанията възнамерява да отложи тази производствена дата сега, тъй като няма да изгражда Lightyear 0, за който вече има предварително продадени 150 броя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай