Петък,

Летящи таксита ще кръжат над Париж за Олимпийските игри през 2024 г

От: Катерина Митева -
Летящи таксита ще кръжат над Париж за Олимпийските игри през 2024 г
A
A
A

Властите на Париж обявиха амбициозните си планове да пуснат летящи таксита. Очаква се те да бъдат на разположение през 2024 година, когато ще се състоят и Летните олимпийски игри във френската столица.

Пилотните тестове вече са в ход. Надеждите са колите да бъдат използвани за транспортиране на спортни фенове от една олимпийска арена до друга. Властите вече разработват два маршрута за полети за въздушни таксита, за да облекчат трафика в гъсто населения град по време на международното събитие.

Около 30 компании в областта на аеронавтиката от цяла Европа вече са привлечени за провеждане на тестови полети на летище „Понтоаз“. Сред тях са Volocopter, Airbus, Vertical Aerospace и Ascendance, Lilium и Joby Aviation, като се очаква други да се присъединят към проекта в бъдеще.

„Нашето летище „Понтоаз“ обединява уникална екосистема около нова въздушна мобилност и пробната платформа, която стартираме днес, е безпрецедентна в Европа. Проектът ще бъде практически експеримент за изследване на възможностите за декарбонизирана и иновативна авиация и за развитие на пазара на авиацията на ниска надморска височина (под 300 метра), който до момента е до голяма степен непроучван“, коментира главният изпълнителен директор на Aéroports de Paris, Огюстин де Романе.

Още подобни новини можете да видите в рубриката технологии.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички