Летящи таксита ще кръжат над Париж за Олимпийските игри през 2024 г

Тестовете на превозните средства вече са в ход

Летящи таксита ще кръжат над Париж за Олимпийските игри през 2024 г | StandartNews.com

Властите на Париж обявиха амбициозните си планове да пуснат летящи таксита. Очаква се те да бъдат на разположение през 2024 година, когато ще се състоят и Летните олимпийски игри във френската столица.

Пилотните тестове вече са в ход. Надеждите са колите да бъдат използвани за транспортиране на спортни фенове от една олимпийска арена до друга. Властите вече разработват два маршрута за полети за въздушни таксита, за да облекчат трафика в гъсто населения град по време на международното събитие.

Около 30 компании в областта на аеронавтиката от цяла Европа вече са привлечени за провеждане на тестови полети на летище „Понтоаз“. Сред тях са Volocopter, Airbus, Vertical Aerospace и Ascendance, Lilium и Joby Aviation, като се очаква други да се присъединят към проекта в бъдеще.

„Нашето летище „Понтоаз“ обединява уникална екосистема около нова въздушна мобилност и пробната платформа, която стартираме днес, е безпрецедентна в Европа. Проектът ще бъде практически експеримент за изследване на възможностите за декарбонизирана и иновативна авиация и за развитие на пазара на авиацията на ниска надморска височина (под 300 метра), който до момента е до голяма степен непроучван“, коментира главният изпълнителен директор на Aéroports de Paris, Огюстин де Романе.

Още подобни новини можете да видите в рубриката технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай