Лекари ни изненадаха! Как трябва да си пием хапчетата?

Как лекарствата се "разопаковат" при движението им през хранопровода, стомаха и червата

Лекари ни изненадаха! Как трябва да си пием хапчетата? | StandartNews.com

Учени в САЩ са установили, че позата на тялото по време на прием на хапчета влияе върху усвояването им, пише сп. "Физика на флуидите" (The Physics of Fluids).

Таблетката е най-удобната форма на лекарство от гледна точка на производството, но времето за разтварянето и усвояването й от организма е доста трудно да се предвиди. На този е въпрос е посветено настоящото проучване на изследователи от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор, Мериленд. Направената от тях симулация използва комбинация от динамика на флуидите и биомеханика, за да илюстрира какво се случва със стомаха и неговото съдържание, когато тялото е в различни позиции.

"Разработихме първата в света компютърна система, която може точно да изчисли как хапчетата се разтварят в храносмилателната система", казва Раджат Митал от изследователския екип.

Моделът изчислява с точност как лекарствата се "разопаковат" по време на движението им през хранопровода, стомаха и червата. Алгоритъмът отчита и включва всички възможни променливи, включително начина, по който те се придвижват в организма.

Екипът е тествал четири пози: изправена и в легнало положение по гръб, на лявата и на дясната страна. Най-добрата позиция се е оказало легналото положение на дясната страна, при което стандартно хапче се разтваря само за 10 минути.

В изправено положение разтварянето на хапчето отнема 23 минути, което е по-бързо, отколкото в легнало положение по гръб. Най-неефективната поза е в легнало положение на лявата страна, при която са необходими почти два часа, за да се разтвори лекарството в червата.

Това не е просто интересен факт, тъй като много пациенти са приковани на легло. При хората с физически увреждания промяната на положението на тялото може значително да ускори усвояването на лекарствата. Същото се отнася и за пациенти в напреднала възраст и в заседнало положение, които е желателно да лежат на дясната си страна, когато приемат таблетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай