Конгресът на САЩ одобрява удължаването на МКС до 2030 г.

Жизненият цикъл на космическата станция обаче не зависи изцяло от САЩ

Конгресът на САЩ одобрява удължаването на МКС до 2030 г. | StandartNews.com

Конгресът на САЩ разреши експлоатацията на Международната космическа станция (МКС) до края на десетилетието. Неотдавна одобреният от двете камари на американския парламент Закон за чипове и наука, наред с други неща, включва разпоредби за бъдещите операции на НАСА и официално позволява на космическата агенция да удължи операциите на МКС до 2030 г. - освен ако чуждестранните ѝ колеги не се противопоставят.

Законът за чиповете и науката, чиято основна цел е развитието на производството на полупроводници в САЩ, беше одобрен както от Сената, така и от Камарата на представителите и сега, за да стане закон, се нуждае само от подписа на президента Джо Байдън (Joe Biden).

Според говорител на НАСА, по отношение на дейностите на космическата агенция и двете управляващи страни са подкрепили много инициативи, включително удължаването на живота на МКС до 2030 г.

Жизненият цикъл на МКС обаче не зависи изцяло от САЩ - подобни решения за удължаване на живота трябва да се вземат от агенциите на други държави, участващи в проекта. Един от основните проблеми е позицията на Роскосмос, който обяви, че не възнамерява да участва в проекта след 2024 г. В САЩ обаче смятат, че руснаците ще останат на МКС поне до 2028 г., когато трябва да бъде пусната в експлоатация руската орбитална станция (РОСС).

Освен това Сенатът внесе законопроект, според който НАСА през 2023 г. трябва да получи точно толкова пари, колкото са поискали властите - 25,97 млрд. долара. В този случай агенцията ще трябва да направи някои отстъпки, включително да отпусне 50 млн. долара за подкрепа на алтернативния организатор на търговски космически полети - в допълнение към вече одобрените SpaceX и Boeing. Смята се, че това е необходимо, за да се разширят възможностите на космическата програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай