Събота,

Конгресът на САЩ одобрява удължаването на МКС до 2030 г.

От: Кристиан Антонов -
1196
Конгресът на САЩ одобрява удължаването на МКС до 2030 г.
A
A
A

Конгресът на САЩ разреши експлоатацията на Международната космическа станция (МКС) до края на десетилетието. Неотдавна одобреният от двете камари на американския парламент Закон за чипове и наука, наред с други неща, включва разпоредби за бъдещите операции на НАСА и официално позволява на космическата агенция да удължи операциите на МКС до 2030 г. - освен ако чуждестранните ѝ колеги не се противопоставят.

Законът за чиповете и науката, чиято основна цел е развитието на производството на полупроводници в САЩ, беше одобрен както от Сената, така и от Камарата на представителите и сега, за да стане закон, се нуждае само от подписа на президента Джо Байдън (Joe Biden).

Според говорител на НАСА, по отношение на дейностите на космическата агенция и двете управляващи страни са подкрепили много инициативи, включително удължаването на живота на МКС до 2030 г.

Жизненият цикъл на МКС обаче не зависи изцяло от САЩ - подобни решения за удължаване на живота трябва да се вземат от агенциите на други държави, участващи в проекта. Един от основните проблеми е позицията на Роскосмос, който обяви, че не възнамерява да участва в проекта след 2024 г. В САЩ обаче смятат, че руснаците ще останат на МКС поне до 2028 г., когато трябва да бъде пусната в експлоатация руската орбитална станция (РОСС).

Освен това Сенатът внесе законопроект, според който НАСА през 2023 г. трябва да получи точно толкова пари, колкото са поискали властите - 25,97 млрд. долара. В този случай агенцията ще трябва да направи някои отстъпки, включително да отпусне 50 млн. долара за подкрепа на алтернативния организатор на търговски космически полети - в допълнение към вече одобрените SpaceX и Boeing. Смята се, че това е необходимо, за да се разширят възможностите на космическата програма.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Мкс Сащ Наса