Китай увеличава стремежа си към „самодостатъчност“

Подложена на санкции, страната удвои нивото на локализация на оборудването за производство на чипове

Китай увеличава стремежа си към „самодостатъчност“ | StandartNews.com

Предвид мерките на САЩ за забавяне на технологичния напредък на Китай в сектора на полупроводниците, Китай успя да удвои нивото на локализация на оборудването за производство на чипове до над 40 % за две години. Този напредък подчертава стремежа на страната към самодостатъчност в тази критична технологична област, въпреки външните ограничения.

В Китай се наблюдава значително увеличение на степента на локализация на оборудването за производство на полупроводници, особено в областта на инсталациите за физическо отлагане на пари (PVD) и окисляване, където тази степен надхвърля 50 %.

Според асоциацията на производителите на полупроводници SEMI в миналото делът на локализацията на оборудване за полупроводници в Китай е бил едва 21 %. До 2022 г. обаче, благодарение на целенасочените политики и инвестициите в научноизследователска и развойна дейност (НИРД), този показател е нараснал до 35%.

Проучването на DIGITIMES Asia установи, че сред всички звена във веригата за създаване на стойност в полупроводниковата индустрия в Китай - включително производството на оборудване, производството на чипове чрез литография, процесите на оформление и монтаж, тестването и интегрираното проектиране и производство (IDM) - именно производителите на полупроводниково оборудване се отличават с най-високо ниво на инвестиции в НИРД.

През последните две години и половина средното ниво на тези инвестиции в китайските компании в този сектор надхвърля 10% от приходите, като изпреварва дори най-големия китайски производител на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) и далеч надхвърля компаниите, специализирани в поръчково сглобяване и тестване на полупроводници (OSAT).

Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc China (AMEC) е инвестирала средно над 13% от приходите си в научноизследователска и развойна дейност през последните две години и половина. Naura Technology е заделила 11% от приходите си за научноизследователска и развойна дейност през същия период. На свой ред, поради естеството на индустрията, компаниите за интегрални схеми показват дори по-високи нива на инвестиции в НИРД от производителите на оборудване за чипове и самите производители на чипове.

Според изследователски доклад, публикуван от State Street Global Advisors, озаглавен "Semiconductor Localisation: China Makes Advances", самодостатъчността на Китай в областта на полупроводниците може да се дължи на големия вътрешен пазар, силната правителствена подкрепа, големите възможности за НИРД и подкрепата на капиталовия пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай