Китай успешно извърши първия полет на дрон, захранван само от слънцето

Безпилотният летателен апарат е разработка на Първия авиационен институт AVIC

Китай успешно извърши първия полет на дрон, захранван само от слънцето | StandartNews.com

Китайските медии съобщават, че Китай е направил важна стъпка в разработването на "самодостатъчни" безпилотни летателни апарати със слънчева енергия, предназначени за полети на голяма височина, позовавайки се на Китайската корпорация за авиационна промишленост (AVIC). QMX50 вече е извършил първия си полет.

Той е извършен в град Юйлин в северозападната китайска провинция Шанси, съобщи агенция Синхуа. Според участниците в експеримента системите на дрона са работили правилно и полетът е преминал и завършил успешно 26 минути след излитането.

Безпилотният летателен апарат е разработка на Първия авиационен институт AVIC. Това е първият широкомащабен модел, който работи само със слънчева енергия. Според Синхуа безпилотният самолет с висока височина и ниска скорост има "изключително голямо относително удължение на крилото" - това е и първият модел на БЛА с голям размер и дизайн с двоен фюзелаж.

Според съобщения в медиите QMX50 може да изпълнява мисии само със слънчева енергия без допълнителни източници на захранване. Самолетът може да се използва за въздушно разузнаване, наблюдение на горски пожари и атмосферата, картографиране и дори като транспондер за комуникация. AVIC подчертава, че полетът на QMX50 е само основа за по-нататъшна работа по соларните дронове, включително работа по нови композитни материали, източници на енергия и управление на полета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай