Китай публикува нови правила за генеративен изкуствен интелект

Предвидено е правилата да влязат в сила на 15 август.

Китай публикува нови правила за генеративен изкуствен интелект | StandartNews.com

Китай публикува нови правила за генеративен изкуствен интелект (AI), превръщайки се в една от първите страни в света, които регулират технологията, която управлява популярни услуги като ChatGPT.

Предвидено е правилата да влязат в сила на 15 август.

В сравнение с предварителния проект - версия, която се нарича „временни мерки“, изглежда облекчaва няколко предварително обявени разпоредби, което предполага, че Пекин вижда възможност в зараждащата се индустрия, тъй като страната се стреми да възобнови икономическия растеж за създаване на работни места.

Миналата седмица регулаторите глобиха финтех гиганта Ant Group с малко под $1 милиард, ход, който изглежда най-накрая затвори глава от широкомащабни регулаторни репресии, съсредоточени около китайските технологични гиганти. Много от тях – включително Alibaba (BABA) , Baidu (BIDU) и JD.com (JD) – сега са в процес на стартиране на свои собствени версии на AI chatbots.

Сега правилата ще се прилагат само за услуги, които са достъпни за широката общественост в Китай. Технологии, разработени в изследователски институции или предназначени за използване от потребители в чужбина, са освободени.

Държавата „насърчава иновативното използване на генеративен AI във всички индустрии и области“ и подкрепя разработването на „сигурни и надеждни“ чипове, софтуер, инструменти, изчислителна мощност и източници на данни. 

Китай също призовава платформите да „участват във формулирането на международни правила и стандарти“, свързани с генеративния ИИ, каза той.

И все пак, сред ключовите разпоредби е изискването доставчиците на генеративни AI услуги да извършват прегледи на сигурността и да регистрират своите алгоритми в правителството, ако техните услуги са в състояние да повлияят на общественото мнение или могат да „мобилизират“ обществеността.

Китайските компании изглежда чакат актуализираните правила да бъдат издадени, преди официално да пуснат своите услуги в стил ChatGPT за обществеността.

Засега генеративните AI услуги на Baidu, Alibaba и JD.com са или в пробен етап, или се тестват от корпоративни потребители. Според правилата регулаторите все още трябва да одобряват техните продукти.

Ключов въпрос относно регулаторната стратегия на Китай е дали правилата могат в крайна сметка да потиснат иновациите в индустрията на ИИ, която е в основата на амбицията на страната да се конкурира със Съединените щати във високите технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай