Китай планира да донесе първите скални проби от Марс на Земята през 2031 г.

Това е две години преди НАСА

Китай планира да донесе първите скални проби от Марс на Земята през 2031 г. | StandartNews.com

Китай има за цел да донесе първите скални проби от Марс на Земята през 2031 г., две години преди плановете на НАСА.

Амбициозната мисия за връщане на проби Tianwen-3 беше очертана тази седмица от Sun Zezhou, главен дизайнер на текущата мисия на орбита и марсоход в Китай, съобщи SpaceNews.

За целта Китай планира да изстреля космически кораб към Червената планета в края на 2028 г. в мисия, която ще завърши с доставката на проби на Земята през юли 2031 г.

Част от причината за по-кратката времева рамка е простотата на предложената от Китай мисия, която, за разлика от по-сложния план на НАСА, ще включва едно кацане на Марс и по-лесен процес на събиране на проби.

Китайската национална космическа администрация (CNSA) показа миналата година, че разполага с технологията да достигне Марс. Връщането на проби на Земята изисква няколко важни стъпки – от взимането на материала, през прехвърлянето му в космически кораб, свързан със Земята, пътуване обратно към Земята и освобождаване на капсула, съдържаща пробите за окончателното спускане на земята.

Мисиите на CNSA и NASA са много сложни и изискват огромно количество изследвания и тестове, като и двете космически агенции са наясно, че има потенциал нещата да се объркат на всеки етап.

Но за учените наградите от успешното доставяне на проби на Земята могат да бъдат огромни. Възможността да се използва модерно лабораторно оборудване за изследване на материал от Марс предлага най-добрия шанс да се определи дали на Червената планета e имало някаква форма на живот някога. Подобно откритие може да помогне на учените да разкрият някои от мистериите за произхода на живота тук, на нашата планета.

Китай влага огромни суми в нарастващата си космическа програма, която освен мисиите на Марс и Луната включва и скорошното пускане в експлоатация на собствена космическа станция в ниска орбита на Земята. Президентът Си Дзинпин каза, че новата космическа станция ще отвори „нови хоризонти“, тъй като хората се стремят да научат повече за космоса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай