Китай изригна! Голямо автомобилно изложение

Ето ги и моделите, които събитието ще предложи

Китай изригна! Голямо автомобилно изложение | StandartNews.com

Източник: Bloomberg L.P.

Дебютът на дългоочаквания електрически модел на китайския пазарен лидер BYD Co. - Sea Lion 07 – който ще се конкурира с Model Y на Tesla Inc., беше съпътстван от редица нови предложения на тазгодишното изложение в Гуанджоу, пише Bloomberg.

Събитието привлече огромен интерес, стартирайки на 17 ноември, като закриването му ще бъде на 26 ноември. Изложението служи като витрина за някои от най-актуалните китайски марки, включително Li Auto и новия партньор на германската група Volkswagen AG, Xpeng Inc.

До момента на събитието доминират спортните и многофункционални превозни средства, докато автомобилните концерни се стремят да привлекат ново поколение технически грамотни, фокусирани върху екологията, потребители.

Въпреки че най-големият пазар на автомобили и електромобили в света може да не е толкова оживен, колкото беше преди 12 месеца, стремежът на марките да генерират силно търсене в края на годината отразява техните усилия да постигнат своите целогодишни цели за продажбите.

Това са някои от най-актуалните модели, които намират място на изложението в Гуанджоу:

BYD Sea Lion 07

Sea Lion 07 е отговорът на BYD на най-продавания електромобил в света - Model Y на Tesla. Това е първият среден по размери електрически SUV от най-продаваната китайска автомобилна марка и излиза на пазара, докато BYD се опитва да детронира Tesla като най-големия производител на изцяло електрически модели в света.

Сред характеристиките на Sea Lion изпъкват вътрешната система за управление на каросерията DiSus, разработена на BYD, която осигурява проходимост за превозното средство при разнообразен вид външни условия.

Местните медии съобщават, че Sea Lion 07 ще се предлага на цена между 200 хил. и 260 хил. юана (от 27 700 долара до 36 000 долара), което го поставя под базовата версия на Model Y, който в момента се продава в Китай за 266 400 юана.

Li Auto MEGA MPV

Базираната в Пекин компания Li Auto най-накрая представи първия си изцяло електрически модел, след като стана популярна със своите плъгин хибриди.

Седемместният MEGA MPV си осигури 10 хил. предварителни поръчки в рамките на два часа след пускането си на пазара.

Извивките на предното стъкло и покрива според компанията осигуряват по-аеродинамична форма на автомобила, увеличавайки пробега му. Колата е захранвана от батерия Qilin, произведена от Contemporary Amperex Technology Co. (CATL), която гарантира пробег до 1000 км. Дори само за 12 минути зареждане ще получите 500 км пробег, изтъкват от Li Auto.

Началната цена на MEGA MPV ще бъде под 600 хил. юана, като се очаква серийното производство на модел да започне през февруари.

Седанът Zeekr 007

007 е първият електрически седан на премиум марката Zeekr, част от групата на Geely Automotive Holdings Ltd., проектиран от екип, ръководен от ветерана Щефан Зилаф, натрупал опит в редиците на Audi.

Футуристично изглеждащият автомобил има изчистени линии — тук липсват дръжки на вратите — и технологичен дизайн, с предна броня с 90-инчов интелигентен светлинен дисплей. Задвижването на всички колела с мощност 475kW осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,84 секунди.

Вътре моделът разполага с дисплей на централната конзола, който се накланя към водача или пътника на предната седалка. В спортен режим специалните седалки захващат тялото на пътника, а по-скъпата версия ще разполага с т.нар. хедс-ъп дисплей, който проектира арматурното табло върху предното стъкло (подобна идея беше предложена и от BMW).

007 се предлага в две версии по отношение на пробега. Едната осигурява 688 км, докато по-скъпата е способна да измине 870 км при зареждане на батерията до 80%.

Zeekr събра 20 хил. предварителни поръчки през първите 48 часа от дебюта на модела. Предпродажната цена започва от 224 900 юана.

Xpeng X9 MPV

Седемместният автомобил е първият изцяло електрически MPV на Xpeng, която наскоро сключи партньорски договор за разработването на два електромобила с марка Volkswagen за германския автомобилен гигант. Новият флагман на автомобилния производител започва от 388 хил. юана и ще предлага 610 километра пробег с едно зареждане.

Фокусиран върху семейния пазар, интериорът разполага с 21,4-инчов инфотеймънт екран и вграден хладилник. Функциите за автономно шофиране на Xpeng също ще бъдат внедрени на този модел.

Cadillac Optiq SUV

Един от малкото чуждестранни производители на автомобили, които намират място в изложението в Гуанджоу – популярната американска марка представи своя електрическия SUV Optiq, първия ексклузивен модел на Cadillac за Китай. Също така превозното средство е насочено към потенциалните купувачи на Model Y.

Автомобилът предлага 502 километра пробег и въпреки че цената все още не е обявена, вероятно ще бъде по-евтин от своя посестрим модел, луксозния SUV Lyriq.

Cadillac и неговата компания майка General Motors Co. губят пазарен дял в Китай и се опитват да съживят привлекателността на своите предложения, докато местните вкусове се преориентират към електромобилите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай