Китай е приел програма за 80% електрификация на обществения транспорт до 2025 г.

Населените места в Китай в тази пилотна програма са разделени на три категории

Китай е приел програма за 80% електрификация на обществения транспорт до 2025 г. | StandartNews.com

Китай, който вече е най-големият пазар за електрически превозни средства, възнамерява през следващите години активно да пренасочи обществения транспорт към електрическа енергия. Инициативата на правителството има за цел до 2025 г. до 80% от използваните държавни автомобили да преминат на тази задвижваща система и да се развие активна обществена инфраструктура за зареждане.

Освен държавните превозни средства, до средата на десетилетието общественият транспорт в китайските градове, включително такситата, ще бъде преоборудван с електрическа енергия. Според DigiTimes превозните средства за спешна помощ, пощенските и логистичните превозни средства също ще бъдат преоборудвани с електрическа енергия в съответствие с разпоредбите на програмата.

За всяко електрическо превозно средство, което обслужва обществения интерес, ще има по една обществена зарядна станция. В крайпътната инфраструктура по магистралите трябва да има по една зарядна станция на всеки десет места за паркиране на леки автомобили. Ще се финансира и инсталирането на автоматични зарядни пунктове, които позволяват бърза смяна на тяговата батерия със заредена.

Населените места в Китай в тази пилотна програма са разделени на три категории. Първата включва създаването на парк от "обществени" електрически превозни средства с брой до 100 000 в един голям град. Вторият и третият вариант предвиждат автопаркове от съответно 60 000 и 20 000 електромобила. От общините ще се изисква да изграждат станции за зареждане и съоръжения за автоматична смяна на батерии.

От техническа гледна точка програмата ще обхване не само електрическите автомобили с акумулаторни батерии, но и хибридите с акумулаторни батерии. Миналата година продажбите на автомобили с нови типове задвижване в Китай почти се удвоиха до 6,88 милиона единици, което представлява повече от една четвърт от всички продадени в страната леки автомобили. Междувременно електрическите превозни средства с акумулаторни батерии са най-продаваните от хибридите с възможност за включване към електрическата мрежа, надхвърляйки 5,36 милиона продадени превозни средства в миналогодишната статистика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай