Китай дава милиарди, за да се измъкне от санкциите на САЩ

Изграждането на завод за производство на 40 nm чипове в Шънджън ще бъде подкрепено от китайски държавни фондове

Китай дава милиарди, за да се измъкне от санкциите на САЩ | StandartNews.com

В стремежа си да постигнат технологичен суверенитет за местната полупроводникова промишленост китайските власти не се притесняват да финансират пряко съответните проекти. Изграждащото се в Шънджън съоръжение на CR Micro, което ще може да произвежда 40 000 силициеви пластини с 40nm чипове на месец, наскоро получи финансова подкрепа в размер на 1,7 млрд. долара от няколко китайски държавни фонда.

Съоръжението официално се изгражда от Runpeng Semiconductors, подразделение на базираната в Шънджън CR Micro, която е основана през 2022 г. Втората от компаниите първоначално е притежавала 98,96% дял в него, но част от него вече е разпределен между четири инвестиционни фонда, а дяловото участие на предприятието майка е спаднало до 33%. Една четвърт от акциите на Runpeng Semiconductors отидоха в т.нар. голям фонд - най-големият правителствен инвестиционен фонд в Китайската народна република, ангажиран с развитието на националната индустрия. Друг държавен фонд получи 10% от акциите на компанията. Капитализацията на Runpeng Semiconductors нарасна до 1,6 млрд. долара, което е почти шест пъти повече. Други два фонда, които станаха мажоритарни акционери на компанията, са свързани с общинските власти на Шенжен.

Разходите за изграждането на компанията се оценяват на 3 млрд. долара. След като бъде завършена, тя ще се съсредоточи върху производството на 40 nm чипове за автомобилния сектор, енергийните системи, потребителската електроника и промишлената автоматизация. Съоръжението ще може да обработва 40 000 300-милиметрови силициеви пластини месечно. Компанията майка на CR Micro разполага със съоръжения, които могат да обработват 230 000 150-милиметрови силициеви пластини и 140 000 200-милиметрови силициеви пластини месечно. През първото тримесечие приходите на компанията са намалели с 6,67% до 315 млн. долара, а нетната печалба е спаднала с 44% до 46 млн. долара. Планът за преструктуриране на капитала трябва да бъде одобрен от акционерите, преди да бъде приложен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай