Хакери откраднаха криптовалута на стойност 42 млрд. долара

Това не е първият случай, в който платформата за криптовалута е хакната

Хакери откраднаха криптовалута на стойност 42 млрд. долара | StandartNews.com

Платформата за криптовалута Poly Network, която позволява комбинирането на различни видове блокчейн, е била хакната. Съобщава се, че нападателите са успели да генерират милиарди несъществуващи криптовалутни токени в десетки различни блокчейн системи.

В изявление на Poly Network се казва, че нападателите са използвали уязвимост, която позволява манипулиране на функцията за интелигентен договор в протокола за връзка. Според платформата проблемът е засегнал 57 криптовалутни актива в 10 блокчейна, включително Ethereum, BNB Chain, Polygon, Avalanche, Heco, OKX и Metis. В доклада не се уточнява колко пари са успели да откраднат хакерите.

Експертите смятат, че хакерите са генерирали биткойн токени на стойност около 100 млн. долара, както и токени на BUSD на стойност 10 млрд. долара. Освен това в мрежата на Heco са генерирани около 100 трилиона токена на мемори криптовалутата Shiba Inu. Значителни количества алткойни бяха емитирани и в мрежите Polygon и Avalanche. Отбелязва се, че в един момент хакерите са имали в портфейла си количество криптовалутни токени, равняващо се на около 42 млрд. долара, но са успели да продадат само част от тях поради ограниченото търсене.

Следва да се отбележи, че това не е първият случай, в който платформата за криптовалута на Poly Network е хакната. През 2021 г. един хакер успя да открадне криптовалута на стойност 600 млн. долара. По-късно обаче той се съгласи да върне откраднатите средства и дори получи солидно възнаграждение от Poly Network.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай