Канада разширява наказателния си кодекс, за да обхване престъпления, извършени на Луната

Властите сметнаха за необходимо да внесат редица изменения, след като Канада се присъедини към проекта Lunar Gateway,

Канада разширява наказателния си кодекс, за да обхване престъпления, извършени на Луната | StandartNews.com

Според онлайн източници канадските власти възнамеряват да внесат редица изменения в действащия Наказателен кодекс на страната, за да предвидят отговорност за престъпления, извършени на Луната и в други космически обекти. Съответният законопроект мина на първо четене в Камарата на общините в Канада на 29 април.

Съобщава се, че в раздел 18 от законопроекта C-19 се съдържат изменения на Наказателния кодекс на Канада относно престъпленията, извършени в космоса. Властите сметнаха за необходимо да внесат редица изменения, след като Канада се присъедини към проекта Lunar Gateway, ръководен от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) и включващ изграждането на пилотирана лунна станция.

По този начин окололунната станция, както и лунната повърхност и превозното средство, което ще се използва за транспортиране на астронавтите от станцията до спътника и обратно, ще попаднат в обхвата на новия закон. В резултат на това канадците, които извършат каквото и да е престъпление или нарушение, ще бъдат преследвани по наказателния кодекс на страната.

Настоящата основа на международното космическо право е Договорът за космическото пространство, подписан през 1967 г. от повече от 100 държави. Освен това за Международната космическа станция е в сила отделно междуправителствено споразумение, което позволява на партньорските държави да разширят националната си юрисдикция в космоса. Що се отнася до Канада, тя е миноритарен партньор в МКС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай