Събота,

Канада разширява наказателния си кодекс, за да обхване престъпления, извършени на Луната

От: Кристиан Антонов -
670
Канада разширява наказателния си кодекс, за да обхване престъпления, извършени на Луната
A
A
A

Според онлайн източници канадските власти възнамеряват да внесат редица изменения в действащия Наказателен кодекс на страната, за да предвидят отговорност за престъпления, извършени на Луната и в други космически обекти. Съответният законопроект мина на първо четене в Камарата на общините в Канада на 29 април.

Съобщава се, че в раздел 18 от законопроекта C-19 се съдържат изменения на Наказателния кодекс на Канада относно престъпленията, извършени в космоса. Властите сметнаха за необходимо да внесат редица изменения, след като Канада се присъедини към проекта Lunar Gateway, ръководен от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) и включващ изграждането на пилотирана лунна станция.

По този начин окололунната станция, както и лунната повърхност и превозното средство, което ще се използва за транспортиране на астронавтите от станцията до спътника и обратно, ще попаднат в обхвата на новия закон. В резултат на това канадците, които извършат каквото и да е престъпление или нарушение, ще бъдат преследвани по наказателния кодекс на страната.

Настоящата основа на международното космическо право е Договорът за космическото пространство, подписан през 1967 г. от повече от 100 държави. Освен това за Международната космическа станция е в сила отделно междуправителствено споразумение, което позволява на партньорските държави да разширят националната си юрисдикция в космоса. Що се отнася до Канада, тя е миноритарен партньор в МКС.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията