Каква е разликата между VPS и облачен (Cloud) хостинг за WordPress

Каква е разликата между VPS и облачен (Cloud) хостинг за WordPress | StandartNews.com

Независимо от размера на уебсайта ви, едно от най-трудните решения, които ще вземете, е изборът на уеб хостинг. Има разнообразни опции за различните нужди и целите на всеки сайт. Нещо повече, изборът на грешен тип хостинг може да повлияе негативно на ефективността на онлайн присъствието ви.

Две опции, които са чест избор за повечето уебсайтове, са виртуален частен сървър (VPS) и облачен хостинг – cloud hosting. Гъвкавостта и мащабируемостта на тези типове планове ги правят полезни за уебсайтове от всякакъв размер, което означава, че могат да се използват както за лични, така и за бизнес сайтове.

Направихме кратко проучване и сравнихме производителността на VPS с облачен хостинг в няколко ключови области, включително:

  • Надеждност;
  • Сигурност;
  • Персонализиране;
  • Гъвкавост;
  • Цена.

Също така разгледахме различните функции, които ще получите с тези видове хостинг, и за какви видове уебсайтове всяка опция за хостинг работи най-добре.

Какво представлява VPS хостинг за WordPress?

По отношение на хардуера, VPS са подобни на специализирани физически сървъри. Разликата е, че технически споделяте физическия сървър с други потребители. Като се има предвид това, VPS хостингът, на практика, сегментира вашата част от сървъра далеч от всички останали.

Някои от предимствата на избора на VPS решение за вашите уеб хостинг нужди включват спестяване на разходи, допълнителна сигурност и свободата да управлявате вашата част от сървъра. Освен това, докато други потребители също ще имат достъп до сървъра като администратори, те нямат достъп до таблото за управление или потребителския портал на вашия сайт.

Какво е облачен хостинг на WordPress?

Облачен хост, от друга страна, съхранява и обслужва вашето съдържание на различни облачни сървъри, разположени по целия свят (ако се предлага тази услуга), подобно на мрежа за доставка на съдържание (CDN). Облачните сървъри също могат да бъдат много икономични.

Друго предимство от използването на облачно хостинг решение е, че е едновременно гъвкаво и адаптивно. Например, използването на виртуален сървър и елиминирането на физически сървър от уравнението и свързването на вашия сайт чрез облачна услуга означава, че потребителите на уебсайт в други държави или градове трябва да получават вашето съдържание, сякаш са физически близо до вашия облачен сървър.

Но най-голямо предимство може да отчетем бързата скалеруемост, която позволява на клиента да разполага с повече ресурси бързо при повишаване на процесите и трафика

Каква е разликата между VPS и облачен хостинг за WordPress?

Както споменахме по-рано, физическите разлики между VPS сървър и управляван облачен хостинг се свеждат основно до използвания хардуер. Освен това, обаче, има и функционални разлики, които трябва да се вземат предвид.

Надеждност

И двете опции за хостинг могат да осигурят надеждна скорост и производителност на уебсайта. Въпреки това, времето за работа на уебсайта все още може да бъде проблем, особено за потребителите на VPS.

Например, тъй като VPS се хоства само на един физически сървър, може да изпитате прекъсване на уебсайта. Въпреки това, с облачния хостинг вашите ресурси са разпръснати в множество сървъри за висока достъпност. Това означава, че един единствен сървър, който не работи, няма да извади вашия сайт от експлоатация.

Сигурност

Сигурността е може би най-важният фактор, който трябва да имате предвид, когато управлявате уебсайт. Важно е да разберете, че различните опции за хостинг ще ви осигурят различни нива на сигурност.

Това е мястото, където разликата между производителността на облачен хостинг и VPS започва да се показва. При хостинг на облачен сървър данните на вашия уебсайт често ще се съхраняват на множество физически местоположения. Това може да направи поддържането на вашия уебсайт оптимално защитен малко по-трудно.

Като такъв, управляваният VPS хостинг е по-добър избор, ако имате нужда от първокласна сигурност. Това е особено вярно, ако управлявате онлайн магазин или друг тип сайт, който събира лична информация.

И накрая, сигурността е от първостепенно значение, но колкото по-сигурен е вашият хостинг план, толкова по-малко гъвкавост за персонализиране ще имате. Това означава, че ще трябва да вземете предвид вашите нужди и колко персонализиране възнамерявате да направите.

Персонализиране

Персонализирането, т.е. конфигурацията и настройката на вашия сървър, обикновено е нещо, което трябва да обмислите, независимо дали използвате VPS или облачен хостинг. Затова е важно да знаете ограниченията на тези хостинг настройки.

Тъй като VPS хостингът използва само един сървър, често ви дава администраторски достъп на ниво операционна система (ОС) и персонализирането на тази настройка е много по-гъвкаво, отколкото при други решения. С облачния хостинг опциите ви за персонализиране обикновено са по-ограничени, макар и не толкова, колкото можете да си представите. И с двете опции пак ще имате пълен достъп до вашия сървър.

Гъвкавост

Както VPS, така и облачният хостинг предлагат достатъчна степен на гъвкавост, което ги прави популярни сред много собственици на уебсайтове. Мащабируемостта е възможна и при двете опции, но по различни начини. С VPS хостинг можете да увеличите или намалите вашите ресурси (като честотна лента на мрежата), когато месечните ви нужди се променят. С облачния хостинг можете да направите същото, но мигновено.

Като такъв, VPS хостингът е най-добрият за уебсайтове с постоянен поток от месечни посетители. Винаги можете да надграждате, ако е необходимо, на месечна база. От друга страна, облачният (cloud) хостинг е полезен за уебсайтове с по-малко предвидим трафик. Ако вашите нужди някога се променят, можете незабавно да увеличите ресурсите си, за да ги посрещнете.

Цена

Тъй като и двете опции за хостинг клонят към малко по-различни настройки на ценообразуването, може да е трудно да ги сравните директно.

VPS хостингът често се предлага на фиксирана такса, която може да се увеличи или намали в зависимост от прогнозираните ви нужди за предстоящия месец. Този аспект – „без изненади“, е основна полза за малките и средните бизнеси, но може също така да означава, че плащате за неизползвани ресурси, ако вашите прогнози са твърде високи.

Обратно, облачният хостинг ви позволява да плащате за това, което използвате. Вместо да плащате подобна ставка всеки месец, сметката ви ще варира в зависимост от месечното ви потребление. Предимството е, че плащате само това, което сте използвали. Това обаче може да означава, че месеците с тежък трафик идват с неочаквано високи сметки.

VPS или облачен хостинг за WordPress: Кое е подходящо за вас?

Накратко, почти всеки тип клиент, включително блогъри, малки фирми, издатели и сайтове от корпоративно ниво, може да се възползва и от VPS, и от облачен хостинг. Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, когато вземате решение, са месечните ви нива на трафик.

Докато вашите специфични нужди (разбира се) ще варират, общите насоки са следните:

Плюсове и минуси на VPS срещу Cloud Performance.

Разбира се, когато сравняваме двете опции, цената също ще бъде фактор, който допринася и може да повлияе на това, което считате за по-добро за вашия уебсайт.

VPS срещу специализиран хостинг за WordPress

VPS и облачен хостинг са две от най-популярните опции за умерени до големи уебсайтове. Друг вариант обаче е хостингът на специален сървър. Основната разлика между VPS и специализирания хостинг не е броят на използваните сървъри (тъй като и двата използват само един), а начинът, по който се разпределят специалните ресурси на сървъра.

Както вече споменахме, VPS хостингът се осъществява на споделен сървър, но с по-големи администраторски привилегии. Специализираният сървър обаче съдържа само един уебсайт. Това предлага възможно най-голяма сигурност и персонализиране и е добър избор за уебсайтове с трафик с високи стойности всеки месец.

В крайна сметка, типът хостинг, който изберете, зависи изцяло от вас и вашето планиране и нужди. Важно е обаче да имате надежден хостинг доставчик, на когото да разчитате. Затова ви препоръчваме да разгледате разнообразието от хостинг планове, които предлагат в CooliceHost.com.

CooliceHost.com предлага денонощна поддръжка и мащабируеми планове, които правят възможно намирането на хостинг план за всеки уебсайт. Най-хубавото от всичко е, че тяхната управлявана хостинг платформа означава, че обработват всички бек-енд подробности! Това може значително да ви помогне да стесните избора между VPS или облачен хостинг срещу хостинг на WordPress.

Намерете своя най-добър облачен хостинг на WordPress с CooliceHost

Зад техните хостинг услуги стои екип от професионалисти в WordPress, които са отзивчиви и готови да ви ориентират и помогнат. Техните хостинг услуги на WordPress са отлично управлявани и осигуряват строга сигурност, несравнима скорост, висока достъпност и масивна мащабируемост, подкрепени от обслужването и поддръжката на експертен екип от специалисти по WordPress.

Не само ще имате достъп до специализирани техници за поддръжка, но и до техните WordPress ресурси и иновативна цифрова платформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай