Как ще повлияят сателитите на Starlink върху астрономията

Учените могат да пропуснат астероид или друго събитие, скрито зад отражението на хилядите сателити

Как ще повлияят сателитите на Starlink върху астрономията | StandartNews.com

Един от иновативните проекти на Илън Мъск, свързан с изграждането на глобално интернет покритие, се осъществява благодарение на системата Starlink. Извеждани на групи в орбита от SpaceX, бройката на малките спътници вече е 2000, а в следващите години предстои тя да достигне до 10 хиляди.

Това, което е добре за жителите на планетата, намиращи се на отдалечени места без комуникации обаче, няма да е никак добре за астрономите. Няколко организации публикуват доклад, оценяващ въздействието на спътниците върху наблюденията в дълбокия космос.

Още с изстрелването на първите Starlink сателити през 2019 г., астрономите изразяват опасения относно това как слънчевата светлина, отразяваща се от малките устройства, може да замъгли погледа им към космоса и да повлияе на работата им. За да оцени тяхното въздействие, екип учени проучи архивни изображения, заснети през нощта от Zwicky Transient Facility (ZTF) в обсерваторията Palomar на Caltech близо до Сан Диего.

Резултатите са ясни. Докато през 2019 г. само 0,5% от изображенията показват ивици от спътници на Starlink, тази цифра се е увеличила до 18% през август 2021 година. Това предполага, че ако броя спътници се увеличи до 10 000 (за които вече има необходимите разрешения), тогава почти всички ZTF изображения, заснети нощем, ще бъдат засегнати.

„Има шанс да пропуснем астероид или друго събитие, скрито зад сателитна ивица. В сравнение с въздействието на времето, като облачно небе, това са доста малки ефекти за ZTF“, твърди водещият астроном на комплекса.

През 2020 г. шефът на SpaceX Илон Мъск заяви, че иска да работи със специалисти, за да гарантира, че спътниците на Starlink няма да пречат на тяхната работа. За тази цел SpaceX започна да добавя специални сенници към своите спътници. Целта е да се намали яркостта на отражението, така че то да не пречи на астрономите. Решението би могло да е и специален софтуер. Той може да помогне за преодоляване на потенциални пречки и прогнозиране на сателитните позиции на Starlink. Това ще позволи на астрономите да планират своите наблюдения за най-ясен изглед. Софтуерът може да се използва и за определяне дали преминаващ спътник е повлиял неблагоприятно на наблюдение, което вече е извършено, което позволява на астрономите да видят полученото изображение в подходящия контекст.

A тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай