Как се мамят "мозъците" на БМВ и Мерцедес? Руснаци го измислиха

Германските премиум марки лишиха руските сервизи от достъп до своя софтуер

Как се мамят "мозъците" на БМВ и Мерцедес? Руснаци го измислиха | StandartNews.com

Вследствие на санкциите срещу Русия, германските премиум марки лишиха руските сервизи от достъп до своя софтуер. Въпреки това, немската електроника продължава да се манипулира от руските майстори, като те го правят така, че дори в официалните сервизи не могат да забележат намесата им, пише Факти.

През последните години собствениците на премиум "германци" упорито се възпитават с идеята, че техните коли са много сложни, много компютъризирани и затова могат да бъдат обслужвани само в официално одобрени от производителя сервизи. Именно за това, например, дори спирачните накладки на съвременните Mercedes, BMW и други немски премиум коли не могат просто да бъдат купени от магазина и сменени.

След инсталирането те задължително трябва да бъдат регистрирани в електронния „мозък“ на колата с помощта на патентован софтуер, който е свързан с главния офис в Германия. Има и още нещо. Например, че след инцидент германските премиум автомобили влизат в така наречения режим на катастрофа. Той блокира стартирането на двигателя, уж, за да не може никой да създаде опасност за другите, като кара неизправна кола. Всъщност това е направено, за да принуди собственика на колата да я ремонтира в официален сервиз.

Сега, поради гореспоменатите санкции, руски любители на "премиума" предпочитат да се прехвърлят дори на нов китайски автомобил, само за да могат да обслужват нормално колите си. Но напоследък в Русия, поне в големите столични райони, процъфтяват услугите за „кодиране“ на автомобили Mercedes и BMW. Хитрите руски специалисти по автомобилна електроника са успели да измамят германските сервизни програми толкова добре, че никой не забелязва нищо дори в официалните сервизи.

Препрограмира се буквално всичко. Смяна на накладки и акумулатори - това са просто елементарни задачи за новоизпечените руски автомобилни хакери! Освен това се предлага услугата "русифициране" на превозни средства от други пазари, както и активиране на всички възможни „спящи“ опции на AMG -или М- пакети .

И много, много повече сега се прави в руските неофициални сервизи. И е евтино. За всяка деактивирана екстра (или обратното, за активиране на допълнителна опция) собственикът на автомобила е таксуван с 1000 рубли (25 лева), което руските собственици на германски премиум автомобили считат за доста приемливо заплащане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай