Как качеството на процесора влияе върху фотографските резултати

Могат ли сензорите за изображения на смартфоните сами по себе си да осигурят най-добрите възможни фотографски резултати на потребителите?

Как качеството на процесора влияе върху фотографските резултати | StandartNews.com

Могат ли сензорите за изображения на смартфоните  сами по себе си да осигурят най-добрите възможни фотографски резултати на потребителите?

 

Няма съмнение, че качеството на смартфон изображенията значително се е подобрило през годините. Ако отворите секцията „Спомени“ в профилите си в социалните мрежи и сравните снимките оттогава с тези, направени днес, ще установите, че разликата е поразителна. В този смисъл не е изненадващо, че редица любители фотографи избират да уловят онези моменти от живота, които приковават вниманието им, именно с помощта на смартфон. Това ни насочва към темата колко внимание отделят производителите на мобилни устройства на целия набор от елементи на камерата и „събитията“, които се случват между докосването на екрана, за да направим снимка, и визуализирането ѝ в галерията миг по-късно. Устройствата разчитат не просто на постоянно подобряващата се оптика, но и на сензори за изображения, специално създадени да улавят светлината, както и първокласни процесори, които поддържат качеството на снимките. Но как качеството на процесора влияе върху фотографския резултат?

Еволюция на процесора за обработка на изображения

Качеството на лещите и процесорите за изображения вече е развито неимоверно – до такава степен, че тяхната безупречност се счита за даденост.

Повечето устройства разчитат на възможностите на чипсета на основния процесор за обработка на кадрите, който комуникира със сензорите за заснемане, обработва и представя в краен вид изображението на потребителя.

Някои производители обаче пренасят технологията за обработка на още по-високо ниво и инвестират значителни ресурси в разработването на свои собствени чипове за изображения – известни също като сигнални процесори за изображения (ISP). Това е конфигурация с двоен чип, при която основният чипсет на смартфона отговаря за цялостните оперативни процеси и изчисления (computing), а специалният сигнален процесор за изображения отговаря само за обработка на кадри и комуникира в реално време с основния чипсет. Този вид конфигурация отваря нови възможности за производителите на смартфони, що се отнася до качество на фотографските резултати.

Именно vivo е една от компаниите, които успешно разработват собствени сигнални процесори за изображения. През 2021 г. vivo представи свой патентован чип като част от конфигурацията на флагман устройството X70 Pro, последвано от X80 Pro и неговата актуализирана версия с чип V1+. Две поколения устройства по-късно, с последния V2 чип за изображения, перспективата пред тази технология се развива до нови висоти.

Специализираният ISP на vivo, вграден в последния смартфон на марката - X90 Pro, значително подобрява фазата на пост-обработка при заснемане. Процесорът се справя успешно със задачи като премахване на шума от снимките, регулиране баланса на бялото, коригиране на несъвършенствата на заснетата сцена и други. Целият процес се управлява едновременно от ISP и от основния чип MediaTek Dimensity 9200, като целта е крайният резултат да бъде възможно най-близък до реалността.

Хардуерът и софтуерът работят ръка за ръка

Колкото по-мощен е ISP, толкова по-голям капацитет има, за да се справи с тези задачи за последваща обработка, съответно - толкова по-добри са и крайните изображения. В този процес хардуерът също играе важна роля, тъй като без надежден хардуер на лице, софтуерът не би могъл да достигне пълния си потенциал , а чипът vivo V2 дава истински възможности за софтуерно развитие. Още по-интересното е, че компанията променя цялата архитектура на ISP от традиционна към интегрирана AI-ISP такава. Чипът вече разполага С ускорителна единица за изкуствен интелект, подединица за обработка на изображения и реконструирана вградена памет.

Едно от най-големите предимства на интегрирането на AI функции в ISP е способността на изкуствения интелект да се справя с проблеми, които биха възникнали, ако обстановката при заснемане на определена сцена изведнъж се промени. Архитектурата AI-ISP изпреварва традиционната система, която не винаги успява да улови всички фактори, влияещи на кадъра, благодарение на своите модули за машинно обучение и усъвършенствани възможности за анализ.

По-добро преживяване – от фотография до игри

Нощните снимки или тези при условия на слаба осветеност винаги са били тест за камерите на смартфоните. И ако доскоро при тези условия качествените изображения бяха трудно постижими, то сегашните флагман устройства вече генерират кристално чиста картина, дори заснета в среда, лишена от светлина. Това отново се дължи на намесата на изкуствения интелект, който успява да извлече максимума от всеки кадър, работейки заедно с други изчислителни алгоритми така, че крайният резултат да бъде възможно най-близък до реалността.

Специалният V2 чип на X90 Pro представя редица предимства за подобряване качеството на изображенията. Едно от тях е AI алгоритъмът за намаляване на шума, който влияе и на разделителната способност на снимки и видеоклипове, заснети на тъмно, при високи ISO стойности. Друго предимство на чипа е подобреният HDR алгоритъм, който се основава на предишните итерации, за да генерира по-естествени светлинни преходи. Алгоритмите се избират автоматично от V2 чипа както в тъмна среда, така и в такава със слаба светлина.

По-интересното е, че с V2 X90 Pro разполага с цели 120 Hz интерполация на кадрите в играта. По-високата честота на кадрите в играта се дължи на възможностите за обработка и компенсация на движението, които значително намаляват забавянето на картината.

Работа на два чипа едновременно, но с по-малко консумация на енергия?

Поредно предимство на собствено разработения от vivo ISP е неговата енергийна ефективност. Това придоби изключителна важност през последните години, тъй като от смартфоните се очаква да работят по-бързо, но и за по-дълго време. Чипът V2 е с 200% по-енергоефективен от традиционните невронни процесорни единици и постига енергийна ефективност от 16,3 трилиона операции на Ват енергия.. Това допринася за цялостната автономия на батерията, особено ако потребителите заснемат множество изображения и видеоклипове за ден.

Смартфоните все по-категорично се установяват като предпочитаните устройства за улавяне на вълнуващите житейски моменти. Именно затова следва да предоставят всичко нужно на любителите на фотографията, които чрез обектива си да намират свобода за безкрайни творчески прояви, независимо кога и къде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай