Израелски стартъп разработи летящи автономни роботи, които берат плодове

Така компанията помага за решаване на кризата с липсата на работна сила

Израелски стартъп разработи летящи автономни роботи, които берат плодове | StandartNews.com

Tevel Aerobotics Technologies - израелски стартъп, разработи единствените в света летящи автономни роботи (FAR), които берат плодове. Така компанията помага за решаване на кризата с липсата на работна сила за производителите. Старт-ъпът има и други решения за роботи за бране на плодове, но те са големи наземни машини, които не са толкова гъвкави, ефективни или рентабилни.

Летящите роботи идват до дървото, откъсват ябълка, праскова или нектарина с леко завъртане на смукателните си рамена и внимателно ги оставят в контейнер за събиране.

Те са привързани към платформа, така че никога да не им свърши енергията, работят неуморно ден и нощ без почивка, не се нуждаят от храна, жилище или визи, не спират за кафе, нямат нищо против топлината от слънцето… и те никога не отговарят.

И не само това. Те са оборудвани с камери, които оценяват точния размер и цвят на всяко парче плод и избират само това, което е напълно узряло. Те също така предоставят на фермера безценни данни – актуализации в реално време за напредъка на прибиране на реколтата, време до завършване, избрано количество и цена.

Tevel може да разположи десетки от своите обекти в цяла овощна градина – четири или осем, свързани към мобилна платформа – по време на малкия времеви прозорец, когато реколтата е готова за прибиране на реколтата.

 „Намирането на берачи на плодове е най-голямата грижа на всеки фермер“, казва Янив Маор, основател и главен изпълнителен директор на компанията. „Попитайте който и да е фермер, където и да е по света, и те ще ви кажат, че нямат хора. Освен това потреблението на храна се увеличава, но наличието на работна ръка намалява. Има празнина и тази празнина расте."

В много случаи плодовете се оставят да гният на дървото, защото просто няма кой да ги бере. Това представлява около 10 процента от всички плодове, отглеждани в световен мащаб. Пандемията влоши още повече нещата, тъй като блокировките попречиха на работниците мигранти да пътуват.

Сега роботите са разположени в Голанските възвишения в Израел, където берат азиатски круши, в Италия, където берат ябълки, праскови и нектарини, и в Калифорния, където берат нектарини и сливи. „Преместваме се в Испания, Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия и Азия“, казва Маор. „Също така планираме да отидем в Китай и Япония. Всяка година планираме да се разширим до все повече и повече географии.“

Те също така добавят авокадо и манго към списъка с плодове, които роботите могат да берат. Те са стъблени плодове, които изискват рязане, така че има изцяло нов набор от умения за обучение на роботите. И в бъдеще те ще поемат допълнителни задачи, като резитба и пръскане с пестициди.

Роботите Tevel все още не са толкова бързи, колкото хората-берачи. В момента могат да се справят с около тон, наполовина от човек. Но те са щастливи да работят на три смени на ден и с развитието на технологията те ще ускорят.

„Ние не сме заместител на работната ръка, ние сме решение за недостига на работна ръка“, казва Маор. „В бъдеще по-малко хора ще работят в брането и повече ще работят в управлението на роботите, анализирането на данните и вземането на решения.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай