Италия глоби Amazon и Apple с над 200 милиона евро

Причината са ограниченията в продажбите на слушалките Beats

Италия глоби Amazon и Apple с над 200 милиона евро | StandartNews.com

Италианският орган за защита на конкуренцията (AGCM) глоби Apple и Amazon с общо 203,2 милиона евро след антитръстово разследване. То анализира препродажбата на продукти на марката Beats.

Според надзорния орган, двете компании са подписали споразумение през 2018 г., което възпрепятства редица официални и неофициални дистрибутори на Apple да продават продукти на Beats в страната.  Твърди се, че това споразумение съдържа договорни клаузи, които позволяват само на Amazon и избрани продавачи да търгуват с продуктите.

AGCM заявяват, че тези клаузи нарушават член 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Италианските власти започнаха антитръстовото дело срещу двете компании през 2020 г. и дори претърсиха офисите им в страната.

Общо 70 процента от покупките на потребителска електроника в Италия са чрез онлайн магазина на Amazon. 40 процента от тях са чрез продавачи, които използват уебсайта като основна платформа. Ето защо е от съществено значение за Amazon да приложи правилата за конкуренция на Италия и ЕС и да осигури равни условия за всички продавачи, както и да гарантира, че купувачите имат достъп до повече възможности.

Глобите на AGCM са разпределени като 68,7 милиона евро от тях са за Amazon, а 134,5 милиона евро са за Apple. Комисията нарежда на фирмите да прекратят ограниченията и да разрешат продажбата на продукти на Apple и Beats на Amazon Италия по „недискриминационен начин“.

Според Ройтерс и двете компании планират да обжалват наказанието на надзорния орган.

Вижте още новини от света на технологиите в рубриката ни Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай