Италианец измисли въртящи се небостъргачи

Dynamic Tower сами си набавят тока и регулират температурата в стаите

Италианец измисли въртящи се небостъргачи | StandartNews.com

Въртящи се небостъргачи? Звучи футуристично, но всъщност много скоро ще се превърнат в реалност. Италианският архитект Дейвид Фишер вече се е договорил със строителни компании, които започват изграждането на небостъргачи, наречени Dynamic Tower, в няколко града по света.

Интересното при тях е, че етажите са отделни и се въртят на 360 градуса около бетонната ос на сградата на всеки 90 мин. Първите два такива небостъргача ще се появят в Дубай и Москва. На по-късен етап се планира построяването на Dynamic Tower в Лондон, Милано, Париж, Рим, Ню Йорк и Маями.

"Сградите за първи път ще станат част от живота. Те вече ще имат четири измерения, включително измерението "време", споделя на сайта си Фишер. Той живее във Флоренция и притежава компания Rotating Tower Technology. Идеята за въртящите се небостъргачи му хрумнала, докато се наслаждавал на гледката от апартамента на свой приятел в Манхатън. Очаква се изграждането на 80-етажната сграда в Дубай да излезе 355 млн. паунда. Компания Mirax Group пък ще строи 70-етажна Dynamic Tower в Москва, но стойността на проекта засега не е известна.

Тези небостъргачи ще могат сами да си осигуряват електроенергия чрез вятърни турбини (до 79 на всеки етаж) и слънчеви панели. Фишер също така твърди, че сградите ще "улавят" промените в климата и температурата и ще регулират енергия чрез повърхността си. "Интелигентните" небостъргачи могат автоматично да настройват температурата в стаите - по-топло през зимата и по-хладно през лятото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай