Индийската соларна обсерватория Aditya-1 успешно завърши втората си маневра в орбита около Земята

паратът ще може да наблюдава Слънцето непрекъснато, без затъмнения и с минимален разход на гориво

Индийската соларна обсерватория Aditya-1 успешно завърши втората си маневра в орбита около Земята | StandartNews.com

Експерти от Индийската организация за космически изследвания (ISRO) издигнаха в околоземна орбита автоматичната слънчева изследователска станция Aditya-1, която беше изстреляна в космоса по-рано този месец. Следващата маневра за промяна на орбитата на слънчевата обсерватория е планирана да бъде извършена на 10 септември.

"Втората маневра в близост до Земята беше успешно извършена от звеното ISTRAC в Бангалор [мрежата от станции за проследяване и контрол на космическите апарати на ISRO]", се казва в изявление на аерокосмическата агенция, публикувано в социалната мрежа X (бивш Twitter). Първата маневра за коригиране на орбитата беше извършена на 3 септември.

Припомняме, че първата автоматична слънчева изследователска станция на Индия "Адитя-1" беше изстреляна в космоса на 2 септември от площадката на космическия център "Сатиш Дхаван". Около час след изстрелването ракетата изведе обсерваторията в ниска околоземна орбита. Очаква се станцията да извърши серия от маневри, преди да се насочи към началната си точка.

Адитя-1 ще се намира в орбита хало в точката на Лагранж L1 на системата Слънце-Земя, която е на около 1,5 милиона километра от Земята. Апаратът ще може да наблюдава Слънцето непрекъснато, без затъмнения и с минимален разход на гориво. Станцията е оборудвана с различно оборудване, предназначено за наблюдение на фотосферата, хромосферата и външните слоеве на Слънцето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай